logo
Schlüter®-DITRA-DRAIN

Biztonságos csempeburkolat balkonon és teraszon

Schlüter®-DITRA-DRAIN

"A gyakorlatból a gyakorlat számára" jelmondattól vezéreltetve a Schlüter-Systems már számos innovációt fejlesztett. Az egyik mérföldkövet 1987. év, a Schlüter®DITRA-szőnyeg bevezetése jelentette. A kombinált tulajdonságok alapján „rétegelválasztó“, „szigetelő“ és „páranyomáskiegyenlítő“ ezt a terméket világszerte univerzális fektető szőnyegként használják a kritikus felületeken. A Schlüter®-DITRA-DRAIN-nel az iselohni székhelyű vállalat egy újabb innovációt mutat be: az első kapillárispasszív többrétegű drént a vékonyágyas habarcsba fektetett csempe- és természetes kőburkolatokhoz.

A Schlüter®DITRA-DRAIN egy polietilén-szőnyeg speciális bütykös struktúrával, amelynek a felső oldalára egy vízáteresztő kapillárispasszív fátyolszövet van felkasírozva. A sűrű rácsszerkezet 4 mm magas csonka kúpokból áll, amelyeket megtörnek a 2 mm magas megfordított csonka gúla.

A csonka kúp formájú bütykök rendkívül nyomásállóak (eléri akár 50 t/m2-t), felső oldalukon van a felkasírozott fátyolszövet, és ezáltal a vékonyágyas habarcsba rakott burkolatot megemelik mintegy 4 mm-rel. A megfordított csonka gúla alakú bütykök az alsó oldal felé nyitott ferde falú kamrákat alkotnak, amelyek a Schlüter®-DITRA-DRAIN szőnyegnek a csemperagasztóba való lefektetésekor megtelnek habarccsal és így biztosítják az alapfelülethez való tapadást.

A gyártó felhasználási ajánlásának megfelelően a konstrukció felépítése a következő: az alapfelületnek a vízelvezetés irányába 1-2 % lejtésűnek kell lennie. Erre ragasztjuk vékonyágyas habarcsba a Schlüter®-KERDI többrétegű szigetelést. Az illesztések és a falcsatlakozások szigetelése a rendszerhez tartozó Schlüter®-KERDI-KEBA szigetelő szigetelő szalagokkal történik és a Schlüter®-KERDI-COLL sűrű ragasztóval. Erre a többrétegű szigetelésre egy 6 x 6 mm fogazatú fogaskanállal felhordjuk a vízre szilárduló vékonyágyas habarcsot és abba teljes felületén beágyazzuk a Schlüter®-DITRA-DRAIN többrétegű drént. Ennek során a DITRA-DRAIN szőnyeg megfordított csonka gúlái megtelnek vékonyágyas habarccsal. Közvetlenül ezután a fogas kanállal s vízre keményedő vékonyágyas habarcs kerül felhordásra a DITRA-DRAIN fátyolszövettel kasírozott felső oldalára és abba fektetjük a csempéket vagy a természetes kőlapokat.

Így hozzuk létre azt a szerkezetet, amely teljesíti a szükséges szigetelési feladatot és – az új DITRA-DRAIN többrétegű drén révén – megteremti a kapcsolatot az alapfelület és a burkolat között. A burkolat alsó fele emellett a 4 mm magas drén-üreg révén ki is szellőzik, így a vékonyágyas habarcs felesleges vize a drén-térben elpárolog, és ezzel gyorsítja a annak megszilárdulását. A víz maga is gyorsan és biztonságosan elfolyik, szakszerű fektetés esetén kizárt a pangó víz vagy vízlencsék keletkezése. A többrétegű drén kapillárispasszív szerkezete pedig megakadályozza, hogy a víz a kapillárisokon keresztül visszaáramoljék a vékonyágyas habarcsba.

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően ez a rendszer klimatikusan változó időjárású évszakokban is, mint pl. késő ősszel még biztonságosan beépíthető. A szerkezetfelépítést kiegészítik a Schlüter®BARA sorozat szegélyprofiljai és a BARIN vízelvezető csatornák.

Összefoglalva a Schlüter-Systems felhívja a kisiparosok figyelmét arra, hogy a Schlüter®-DITRA-DRAIN többrétegű drénnel biztonságosan működő alternatívát tud kínálni a jól bevált Schlüter®-DITRA többrétegű rétegelválasztó szőnyeghez. Így az objektum és az időjárási feltételek függvényében a vevő szabadon választhat. A bemutatott DITRA-DRAIN szőnyeggel az iserlohni vállalat a cég mottójához: „Több örömöt csempével” híven további innovatív rendszermegoldást kínál.

Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
Fax: + 36 1 412 0190
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

image
Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?