logo

Schlüter®-BARA-RAK

Alkalmazás és funkció

A Schlüter-BARA-RAK egy vízorral ellátott záróprofil, erkélyek és teraszok lejtésben kialakított, kész esztrichre történő burkolásánál a szabadon álló peremek lezárásához. Egy szép és hasznos koronázópárkányt képez ugyanakkor.

Ez előreugró széles peremben lévő mélyedés révén a csempeburkolat lezárásához felhasználhatók az azonos színű Schlüter- RONDEC vagy Schlüter-JOLLY élvédő profilok.

Schlüter-BARA-RAK profilt annak trapéz alakú kivágásokkal perforált szárával az erkély vagy terasz peremén csempera- gasztó segítségével rögzítjük.

Alkalmazható a Schlüter-DITRA burkolható feszültségmentesítő-vizszigetelőlemezhez is. Ugyancsak alkalmazható kenhető vízszigeteléshez, vagy más vízszigeteléshez, amely a DIN 18531 szerint készül.

A Schlüter-BARA-RAK tiszta peremlezárást tesz lehetővé és megóvja a burkolatok szabadon álló peremeit az időjárás viszontagságaitól és attól, hogy széttöredezzenek.


Schlüter®-BARA-RAK

Feldolgozás

  1. Schlüter-BARA-RAK profilt a peremlezáróként a trapéz formájú kilyukasztott rögzítőszárával az esztrich szegélyére rögzítjük a vékonyágyas ragasztóból készült rétegbe beleágyazva és teljes felületén glettvassal átkenjük.
  2. A Schlüter-DITRA lemezt egészen a rögzítőszárig ki kell vezetni. A profilhoz való csatlakozást Schlüter-KERDI-KEBA toldó-szigetelő szalaggal kell elkészíteni. A szigetelő szalagot min. 5 cm szélességben rá kell vinni a Schlüter-DITRA lemezre és a Schlüter-BARA-RAK előrehúzott szigetelő peremén lévő két párhuzamos ferde bemetszésű nútjára és Schlüter-KERDI-COLL-L szigetelő ragasztóval vagy Schlüter-KERDI-FIX szerelő ragasztóval kell leragasztani. Ezt követően vékonyágyazós eljárással a 6.1 számú Schlüter-DITRA fektetési útmutatójának a figyelembevételével le lehet fektetni a csempeburkolatot úgy, hogy a burkolatot a Schlüter-BARA-RAK vízorral színelve le kell zárni. A Schlüter-RONDEC vagy a Schlüter-JOLLY élvédő profilok alkalmazásakor a csemperagasztót a Schlüter-KERDI-KEBA-ra vigyük fel és a profilt teljes felületén ágyazzuk be.
  3. A Schlüter-BARA-RAK profilt kenhető szigetelés alkalmazása esetén a profil vízszintesen felfekvő trapéz alakkal perforált rögzítőszárára rá kell futtatni azt, majd a megfelelő kiterített szélességű KERDI-KEBA toldó-szigetelő szalaggal felül kell folytonosítani, az adott vízszigetelő rendszerrel. A kent vízszigetelésnek fednie kell a profil peremén lévő két párhuzamos trapéz alakú nútot. A burkolható vízszigetelő rendszerek beépítésekor figyelembe kell venni a gyártó előírásait.
  4. A Schlüter-BARA-RAK terméket a DIN 18531 szabvány szerinti elsődleges épületszerkezeti lemezszigetelés alkalmazása esetén a trapéz formával kilyukasztott rögzítőszárral a szabadon álló peremnél a lejtéskialakító esztrichre kell ragasztani egy arra alkalmas vékonyágyas csemperagasztóval. A széleknél a lejtést meg kell őrizni, vigyázni kell arra, hogy a két anyag találkozási területén a rögzítő szárakra felhordott esztrich ne szüntesse meg a lejtést. Az egész felületre kiterjedő vízszigetelésnek rá kell takarnia a profil rögzítő szárán lévő két párhuzamos trapéz alakú bemarására is és ott víz ellen szigetelten kell folytonosítani.
  5. A DIN 18531 szabvány szerinti elsődleges épületszerkezeti lemezszigetelésre a burkolati konstrukció további kialakítása – az érvényben lévő szabályzatok figyelembevételével – a kivitelező döntése szerint történhet drénlemez beépítésével, amire aztán akár egy teherelosztó beton kerülhet ragasztott hidegburkolat alkalmazása esetén, vagy a szabadon lerakott nagyformátumú önhordó burkolólapok esetén pedig mosott zuzalék, vagy állítható burkolatlábak, vagy bennmaradó zsaukarikák.
  6. Tanács: A belső és külső sarkokhoz előregyártott sarokelemek állnak rendelkezésre. A Schlüter-BARA-RAK profilokat kb. 5 mm vastag fugákkal kell illeszteni és ezeket összekötő elemek rápattintásával le kell takarni. Élvédő profil alkalmazása esetén az összekötő elemet a kívánt töréspontnál le kell rövidíteni és szilikon segítségével kell ráragasztani a szegélyprofilra (lásd 1. ábra). Figyelembe kell venni az érvényben lévő feldolgozási útmutatókat és a mindenkori burkolóanyagra vonatkozó fektetési irányelveket. Minden felhasznált anyagnak időjárásállónak, vízhatlannak és kültérben alkalmazhatónak kell lennie.

Abbildung 1


Schlüter®-BARA-RAK

Anyag

A profilt az alábbi anyagként szállítjuk:

  • AC = különböző színekkel porszórt alumínium

Anyagtulajdonságok és alkalmazási területek:

A porszórt alumínium színtartó, UV- és időjárásálló. A látható oldalát óvni kell a dörzsölő behatásoktól.

A Schlüter-BARA-RAK használhatóságát speciális alkalmazások előtt a várható vegyi vagy mechanikai igénybevétel ismeretében tisztázni kell.


Schlüter®-BARA-RAK

Útmutató

A Schlüter-BARA-RAK nem igényel különleges ápolást vagy karbantartást. Az alumíniumprofil porszórt felülete UV-álló és színtartó. A látható felületek sérüléseit lakkozással lehet helyreállítani.


Schlüter®-BARA-RAK

Termékek


Schlüter-BARA-RAK

Figyelem: A Schlüter®-BARA-RAK nem a Schlüter®-BARIN csatornarendszerhez van tervezve. Azonban Ø 0,7 mm furatokkal ez az alkalmazás is lehetséges.

Schlüter-BARA-RAK

* Cikksz. színnel kiegészíteni (pl. RAK 50 SB).

Színek: BW – GM – HB – PG – RB – SB – AG

Új szín: antracit szürke (AG)

Rendeléskor adja meg az új színszámot, pl. RAK 50 AG.


Schlüter-BARA-RAK/E


Schlüter-BARA-RAK/E


Schlüter-BARA-RAK/I


Schlüter-BARA-RT/V


Schlüter-BARA-RT/EK


Schlüter®-BARA-RAK MyDesign

Ez a termék különféle variációkban az új MyDesign programunkba tartozik, tehát szintén kapható a RAL-Classic színskála 190 színében. Minden információt, például a megrendelés menetéről is, megtalál a MyDesign web-oldalunkon.

Schlüter®-BARA-RAK MyDesign


Schlüter®-BARA-RAK

Letöltés


Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

Schlüter-színkódok
Schlüter-színkódok

A "gyöngyfehértől" a "téglavörösig" – itt minden termékszínt megtalálhatnak!

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image image

= Easycut

= Easyfill

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab  


image
Sarkok egyedi szögekben

Schlüter-BARA és Schlüter-BARIN