logo

Schlüter®-BARA-RT

Alkalmazás és funkció

A Schlüter®-BARA-RT egy T-formájú szegélyzáró profil balkon- és teraszburkolatokhoz. Alkalmazható kavicsszórásos, tartó korongok vagy többrétegű burkolati konstrukciók esetén is.

Önhordó burkolólapoknak a habarcs korongokra való fektetése esetén vagy szórt kavicságynál a Schlüter®-BARA-RT-t a trapéz alakú lyukakkal kistancolt rögzítő szárral helyezzük a Schlüter®-TROBA vagy a 5.11 Schlüter®-TROBA-Plus szegélyére és megfelelő magasságba és lejtéssel állítsuk be.
A függőleges lezáró szár látható éltakarásként a szegélynél teljes egészében elfedi a burkolati konstrukciót, és lehetővé teszi a drén-réteg által elvezetett nedvesség kifolyását. A 12 - 65 milliméter közötti profilvastagságok lehetővé teszik a megfelelő szegélykialakítást.

Ezen kívül a profil burkolati konstrukcióval kombinálva is használható. A Schlüter®-BARA-RT szegélyprofilt ilyenkor a trapéz alakú lyukakkal stancolt szárával teljes egészében beágyazzuk a ragasztóba, és a többrétegű szigetelésbe is integráljuk. A Schlüter®-BARA-RT az esztrich-réteg készítése során is teljes egészében beágyazható az esztrich-rétegbe, ahol is a habarcságyat a profil felső szegélyéhez megfelelő magasságban le tudjuk húzni. A szigetelés és az esztrich közé a Schlüter®-TROBA-Plus-t kell egész felületre kiterjedő drénrétegként elhelyezni, hogy az esztrichrétegben ne halmozódhasson fel pangó víz. A Schlüter®-DITRA beépítése esetén az esztrichet a profil felső szegélye alatt három milliméterrel húzzuk le.

A profil optikailag szép szegély-lezárást ad, és elfedi a csempeszegélyt és az esztrich szabad szegélyét.


Schlüter®-BARA-RT

Feldolgozás

 1. A Schlüter®-BARA-RT-t az elfedendő szegély magasságának megfelelően kell megválasztani. A külső sarkokhoz előre gyártott sarokidomok állnak rendelkezésre. A profilok végeit mintegy 5 milliméteres távolsággal tompán kell ütköztetni, és összekötő idomok rácsíptetésével kell elfedni.
 2. A Schlüter®-BARA-RT szegélyzáró profilját a trapéz alakú lyukakkal stancolt záró szegéllyel az előzetesen lefektetett Schlüter®-TROBA-Plus drénlemez-réteghez vékonyágyazó habarccsal pontszerűen leragasztjuk, és adott esetben megfelelő lejtéssel és magasságba beállítjuk. Kavicságy fektetésekor a Schlüter®-TROBA drénlemezt le kell fektetni, és a Schlüter®- BARA-RT-t pontszerűen habarccsal rögzítjük.
 3. (1) A Schlüter®-BARA-RT-nek a kavicsréteg megfogására történő használata esetén (1. ábra) a kavicsréteget a burkolat vastagságának megfelelően a függőleges rögzítő szár felső széle alatt le kell húzni. Ezután a betonlapburkolatot rögzítés nélkül fektessük rá a kiegyenlített kavicsrétegre.
  (2) A Schlüter®-TROBA-Plus-ra vékonyágyazó Schlüter®-STELZ-DR zsalugyűrűkkel való fektetés esetén (2. ábra) elfedi a Schlüter®-BARA-RT záróprofil a burkolati konstrukció szélét. Ennek során a külső vékonyágyazó habarcspontokat rá kell helyezni a Schlüter®-BARA-RT trapéz alakú lyukakkal stancolt rögzítő szárra. Ezt követően az önhordó lapokat elhelyezhetjük a felfekvési pontokra.
  (3) A Schlüter ®-STELZ-DR t a r tók alkalmazásánál (3. ábra) a Schlüter®- BARA-RT profilt a habarcsfoltba bele kell dolgozni. A záró profil lefedi a burkolati konstrukció szabad szegélyét. Azután az önhordó elemek elhelyezhetők a tartóidomokra.

Figyelem: a burkolati konstrukciónak a szegélyek mentén történő akadálytalan vízlevezetése érdekében biztosítani kell azt, hogy kellő nagyságú szabad hézag álljon rendelkezésre a víz elvezetéséhez.


Feldolgozás a csempeburkolattal való fix kapcsolat kialakítása esetén

 1. A Schlüter®-BARA-RT-t a lefedendő szegély magasságának megfelelően kell megválasztani. Külső sarkok kialakításához sarokidomok állnak rendelkezésre. A profilvégeket mintegy 5 mm távolsággal tompán ütköztessük és összekötő idomok rácsíptetésével takarjuk el.
 2. A Schlüter®-BARA-RT szegélyzáró profilt a trapéz alakú lyukakkal stancolt szárával az esztrich szegélyére ágyazzuk bele a híg ágyas ragasztóval kialakított kontakt rétegbe, és teljes felületén spaklival kenjük át.
 3. Schlüter®-DITRA használata esetén azt húzzuk fel a rögzítő szárig. A profilhoz való csatlakoztatást Schlüter®-KERDI-vel kell megoldani. A szigetelő szalagot, minimum 5 centiméteres átfedéssel, Schlüter®- KERDI-COLL tömítőragasztóval vagy Schlüter®-KERDI-FIX tömítőragasztóval ragszzuk le.
 4. A csempéket megfelelő fuga-távolsággal kell lefektetni a záró szegélytől, és rugalmas anyaggal kell kifugázni.


Feldolgozás habarccsal (5. ábra)

 1. A Schlüter®-BARA-RT-t a szegélyeknél habarcságyra fektetjük megfelelő magasságban rögzítve és beállítva. A kül ső sarkok kialakí tásához előre gyártott sarokidomok állnak rendelkezésre. A profilok végeit mintegy 5 mm távolsággal tompán ütköztessük, és összekötő idom rácsíptetésével fedjük el.
 2. Teherelosztó réteg készítéséhez az esztrich réteget kellő magassággal készítsük el, amit lejtéssel kell lehúzni a Schlüter®-BARA-RT profil felső szegélyéhez vagy a csempevastagsággal csökkentett magasságig. A Schlüter®- DITRA elválasztó és szigetelőlemez fogadásához az esztrichet 3 milliméterrel a profil felső szegélye alatt húzzuk le.

Figyelem: A szigetelés és az esztrich közé A Schlüter®-TROBA, vagy A Schlüter®- TROBA-Plus drén-réteget kell elhelyezni.


Schlüter®-BARA-RT

Anyag

A Schlüter®-BARA-RT krómozott és színes felületkezelésű alumíniumból készül.

Anyagtulajdonságok és alkalmazási területek:
A Schlüter®-BARA-RT színes felületű alumínium-profil, melynek felületkezelési rétege színtartó, ultraibolya sugárzásnak és az időjárási viszontagságoknak ellenáll.
A látható felületeket a dörzsölő igénybevételtől óvni kell. A vékonyágyazó ragasztásnál nem szabad, hogy pangó víz felgyűlhessen (teljes beágyazás), mivel az erősen lúgos víz megtámadja az alumíniumot.

Speciális alkalmazási esetekben a várható vegyi és mechanikai terhelés függvényében tisztázni szükséges a Schlüter®-BARA-RT alkalmazhatóságát.

Schlüter®-BARA-RT

Útmutató

A Schlüter®-BARA-RT nem igényel különleges ápolást és karbantartást. Az alumínium-profil felület-rétegzett felülete színtartó. A látható felületek sérüléseit átlakkozással javítani lehet.


Schlüter®-BARA-RT

Termékek


Schlüter-BARA-RT

* Cikksz. színnel kiegészíteni (pl. RT 12/16 SB).
   Színek: BW – GM – HB – PG – RB – SB

** Cikksz. színnel kiegészíteni (pl. RT 20/50 GM).
     Színek: GM – PG


Schlüter-BARA-RT/E


Schlüter-BARA-RT/V


Schlüter®-BARA-RT

Letöltés


Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
Fax: + 36 1 412 0190
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

image
Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

Schlüter-színkódok
Schlüter-színkódok

A "gyöngyfehértől" a "téglavörösig" – itt minden termékszínt megtalálhatnak!

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image image image

= új termékek

= Easycut

= Easyfill

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab  


Schlüter®-Profilok köríves stancolással
Schlüter®-Profilok köríves stancolással