logo

Schlüter®-BARA-RTK

Alkalmazás és funkció

A Schlüter-BARA-RTK egy a profilba integrált csatornatartó sines záróprofil, erkélyek és teraszok lejtésben kialakított rétegrendjének lezárására és cseppentésére. Alkalmas kész esztrichre történő burkolásnál és egyenes rétegrendeknél a szabadon álló peremek lezárásához.

Az előreugró széles peremben lévő mélyedés révén a csempeburkolat lezárásához felhasználhatók az azonos színű, például Schlüter-RONDEC vagy Schlüter-JOLLY élvédő profilok.

Schlüter-BARA-RTK profilt annak trapéz alakú kivágásokkal perforált szárával az erkély vagy terasz peremén csemperagasztó segítségével rögzítjük.

Alkalmazható a Schlüter-DITRA burkolható feszültségmentesítő-vizszigetelőlemezhez is. Ugyancsak alkalmazható kenhető, vagy elsődleges épületszerkezeti lemezes vízszigeteléshez, amely a DIN 18531 szerint készül.

A BARA-RTK lelógó szárába integrált T alakú nút úgy van kialakítva, hogy sínként szolgál a Schlüter-BARIN csatornának így abban az rögzíthető és lejtésbe állítható.

A BARIN csatornarendszerben lévő hosszított furatok teszik lehetővé a kivánt lejtés kialakítását.


Schlüter®-BARA-RTK

Feldolgozás

 1. A Schlüter-BARA-RTK profilt peremlezáróként (Schlüter-BARIN-hoz) a trapéz alakban kilyukasztott rögzítőszárával az esztrich szélére felvitt vékonyágyas csemperagasztóból készült rétegbe beágyazzuk, majd a ragasztót glettvassal elsimítjuk.
 2. A Schlüter-DITRA lemezt egészen a rögzítőszárig ki kell vezetni. A profilhoz való csatlakozást Schlüter-KERDI-KEBA toldó-szigetelő szalaggal kell elkészíteni.

  A szigetelő szalagot min. 5 cm szélességben rá kell vinni a DITRA lemezre, továbbá a BARA-RTK előreálló szárán lévő párhuzamos nútokon tóllógjon egészen a profl széléig. Előtte ezeket a felületeket teljes szélességében át kell kenni a Schlüter-­KERDI-COLL-L szigetelő ragasztóval, vagy Schlüter-KERDI-FIX szerelő ragasztóval és abba kell belesimítani a szalagot. Ezt követően vékony-ágyazós eljárással a 6.1 számú Schlüter-DITRA fektetési útmutatójának a figyelembevételével le lehet fektetni a csempeburkolatot úgy, hogy a burkolatot a BARA-RTK vízorral színelve kell kifuttatni. Például a RONDEC, JOLLY vagy SCHIENE élvédő profilok alkalmazásakor a csemperagasztót a Schlüter-KERDI-KEBA-ra vigyük fel és a profilt teljes felületén ágyazzuk be.
 3. A BARA-RTK profilt kenhető szigetelés alkalmazása esetén a profil vízszintesen felfekvő trapéz alakkal perforált rögzítőszárára kell ráfuttatni adott vízszigetelő rendszert. A kent vízszigetelésnek fednie kell a profil peremén lévő két párhuzamos trapéz alakú bemélyedést. A burkolható vízszigetelő rendszerek beépítésekor figyelembe kell venni a gyártó előírásait.
 4. A BARA-RTK terméket a DIN 18531 szabvány szerinti egész felületre kiterjedő vízszigetelés alkalmazása esetén a trapéz formával kilyukasztott rögzítőszárral a szabadon álló peremnél a lejtéskialakító esztrichre kell ragasztani egy arra alkalmas vékonyágyas csemperagasztóval. A széleknél a lejtést meg kell őrizni, vigyázni kell arra, hogy a két anyag találkozási területén a rögzítő szárakra felhordott esztrich ne szüntesse meg a lejtést. Az egész felületre kiterjedő vízszigetelésnek rá kell takarnia a profil rögzítő szárán lévő két párhuzamos trapéz alakú bemarására is és ott víz ellen szigetelten kell folytonosítani.
 5. A DIN 18531 szabvány szerinti egész felületre kiterjedő vízszigetelésre a burkolati konstrukció további kialakítása – az érvényben lévő szabályzatok figyelembevételével – a kivitelező döntése szerint történhet drénlemez beépítésével, amire aztán teherelosztó beton, mosott zuzalék kerülhet, vagy nagyformátumú önhordó burkolólapok.
 6. A burkolat elkészülte után a csatornarendszer a mellékelt csavarokkal rögzíthető a BARA profilhoz. Szükség esetén a hosszított furatokon keresztül lejtés állítható be.
 7. Javaslat: A belső és külső sarkokhoz előregyártott sarokelemek állnak rendelkezésre. A BARA-RTK profilokat kb. 5 mm széles fugákkal kell illeszteni és ezeket összekötő elemek rápattintásával le kell takarni. Élvédő profil alkalmazása esetén az összekötő elemet a kívánt töréspontnál le kell rövidíteni és Schlüter-KERDI-FIX szerelőragasztó segítségével kell ráragasztani a szegélyprofilra (lásd 1. ábra).

  Figyelembe kell venni az érvényben lévő feldolgozási útmutatókat és a mindenkori burkolóanyagra vonatkozó fektetési irányelveket. Minden felhasznált anyagnak időjárásállónak, vízhatlannak és kültérben alkalmazhatónak kell lennie.

Abbildung 1


Schlüter®-BARA-RTK

Anyag

A profilt az alábbi változatokban szállítjuk:

 • AC = különböző színekkel porszórt alumínium

Anyagtulajdonságok és alkalmazási területek:

Az alumínium profilok bevonata színtartó, UV- és időjárásálló. A látszó oldalát óvni kell a dörzsölő behatásoktól.

A Schlüter-BARA-RTK használhatóságát speciális alkalmazások előtt a várható vegyi vagy mechanikai igénybevétel ismeretében tisztázni kell.

 


Schlüter®-BARA-RTK

Útmutató

A BARA-RAK nem igényel különleges ápolást vagy karbantartást. Az alumíniumprofil porszórt felülete UV-álló és színtartó. A látható felületek sérüléseit lakkozással lehet helyreállítani.


Schlüter®-BARA-RTK

Termékek


Schlüter-BARA-RTK

* Cikksz. színnel kiegészíteni (pl. E90 / RTK 30 SB).
   Színek: BW – GM – HB – PG – RB – SB


Schlüter-BARA-RTK/E


Schlüter-BARA-RTK/E


Schlüter-BARA-RTK/I


Schlüter-BARA-RT/V


Schlüter-BARA-RT/EK


Schlüter®-BARA-RTK

Letöltés


Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
Fax: + 36 1 412 0190
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

image
Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

Schlüter-színkódok
Schlüter-színkódok

A "gyöngyfehértől" a "téglavörösig" – itt minden termékszínt megtalálhatnak!

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image image

= Easycut

= Easyfill

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab