logo

Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Alkalmazás és funkció

A Schlüter®-BEKOTEC aljzat képző lemez repedésmentes és biztonságosan működő úsztatott esztrich-et, fűtő-esztrichet képez a különböző hidegburkolatokkal, vagy más burkolóanyagokkal kombinálva is. Ez a rendszer a Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F polisztirol korongmintás esztrich lemezre épül, amelyet közvetlenül a teherhordó aljzatra, vagy a kereskedelemben kapható hő- és/vagy lépészaj-szigetelő lemezekre fektetnek. A Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F korongmintás lemez geometriája határozza
meg az esztrich minimális rétegvastagságát. A lemez korongjai között 31 mm van, fölötte pedig 8 mm. A korongminták távolsága úgy került kialakításra, hogy abba a 75 mm-es raszterben fűtött esztrich készítésekor bepattinthatók legyenek a rendszerhez tartozó 14 mm-es átmérőjű fűtőcsövek.

A padlófűtés jól szabályozható és optimálisan alkalmazható az alacsony előremenő hőmérsékleteknél, mivel csak viszonylag csekély esztrich mennyiséget (8 mm-es takarás esetén mintegy 57 kg/m² ≙ 28,5 l / m²) kell felfűteni illetve lehűteni.

Az esztrich megkötése alatt keletkező repedések a korongrács szerkezetében elhalnak. A zsugorodás okozta feszültségek
így nem hatnak ki az egész felületre. Ezáltal zsugorodás miatt feszültségek nem keletkezhetnek és így az aljzatban a
dilatációs fugák kialakításától el lehet tekinteni. A cementes esztrich járhatóvá válása után leragaszthatjuk a Schlüter®-DITRA rétegelválasztó feszültségmentesítő lemezt. (Alternatíva: Schlüter®-DITRA-DRAIN 4 vagy Schlüter®-DITRA-HEAT) kerül leragasztásra (kalciumszulfátos esztrich ≤ 2 CM-%). Erre vékonyágyas ragasztással lehet közvetlenül lerakni a kerámia- vagy természetes kő burkolatot.

A hidegburkolatban a dilatációs hézagokat az egyébként is szükséges távolságokban a Schlüter®-DILEX profillal lehet  kialakítani. A repedésekre nem érzékeny burkolóanyagokat, mint pl. a parkettát vagy padlószőnyeget a burkolati anyaghoz igazodó maradvány-nedvességtartalom elérését követően közvetlenül az esztrichre lehet fektetni.

 


Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Feldolgozás

 1. A Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F-et kellően teherbíró és sík alapfelületre fektessük. A nagyobb egyenetlenségeket előzetesen esztrichhel vagy megfelelő kötőanyagú töltőanyaggal kell kiegyenlíteni. A zaj- és /vagy hőszigeteléssel kapcsolatos követelmények figyelembe vételével szükség szerint pluszban megfelelő szigetelést kell a felületen alkalmazni. Amennyiben kábelek vagy csövek vannak az alapfelületre fektetve, akkor a lépészaj-szigetelést a DIN 18560-2. rész szerint teljes felületen biztosítani kell a kiegyenlítő réteg felett. A megfelelő szigetelések kiválasztására a maximális szenyomhatóságot (CP3 3 mm) figyelembe kell venni. Amenynyiben a beépítési magasságok nem teszik lehetővé a polisztirol zajszigetelést, a Schlüter®-BEKOTEC-BTS 5 mm vastagságban történő alkalmazásával egyértelmű lépészaj-szigetelés javulás érhető el.
 2. A burkolat szegélyeit a felmenő falaknál vagy beépített elemeknél 8 mm vastag Schlüter®-BEKOTEC-BRS 808 KSF szegélycsíkkal kell lezárni. A szegélycsíkba integrált lábrész alsó és felső felületén is ragasztós a rögzíthetőség érdekében. Az alapfelületre való ráragasztás és a támasztóláb előfeszítése révén a szegélycsík a falhoz simul. Ha a Schlüter®-BEKOTEC korongmintás lemezt a polietilénlemez ragasztós szoknyájához illesztjük, olyan kapcsolódás jön létre, ami megakadályozza a folyékony esztrich aláfolyását.
 3. A Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F korongmintás lemezeket a szegélyeknél méretre pontosan be kell szabni. A BEKOTEC-lemezeket az összekapcsolás érdekében átlapolva egymásba illesztjük. Az ajtóátjáróknál és az elosztók környékén a csővezetékek vonalvezetésének egyszerűsítése érdekében használhatjuk a sima elületű Schlüter®-BEKOTEC-ENFG kiegyenlítő lemezt, amit a korongmintájú lemezek alá teszünk, és kétoldalas ragasztószalaggal rögzítünk. A Schlüter®-BEKOTEC-ZRKL öntapadós csőrögzítő sín révén ezen a területen is megvalósíthatjuk a csövek pontos
  vezetését. Esetleg szükséges lehet a lemezeket az alapfelülethez rögzíteni.Ez akkor válhat szükségessé, ha a csövek könnyen kirúghatják magukat (pl. kis helyiségekben erősen meghajlított csöveknél). A rögzítés Schlüter®-BEKOTECBTZDK66 kétoldalas ragasztó szalaggal történhet.
 4. A Schlüter®-BEKOTEC-THERM padlófűtés elkészítéséhez a ferdefalú korongok közé a rendszerhez tartozó 14 mm átmérőjű csövek beszoríthatók. A csőtávolságok a fűtésteljesítménynek megfelelően a Schlüter®-BEKOTEC fűtésteljesítmény diagramok alapján választhatók meg.
 5. Az esztrich elkészítése során CT-C25-F4 (ZE 20) minimális szilárdsági osztályba tartozó friss cementes esztrich, vagy CA-C25-F4 (AE 20) kálciumszulfátos esztrich kerül felhordásra a korongos lemezre, amelynek a minimális rátakarása 8 mm. Az esztrich hajlítási szakítószilárdsága nem haladhatja meg az F5 értéket. A magasság kiegyenlítésére az esztrich rétegvastagsága a korongok felett maximum 25 mm-re megvastagítható. Amennyiben két helyiség között el akarjuk kerülni a hanghidak kialakulását, akkor az esztrichet ott el kell választani a Schlüter®-DILEX-DFP tágulási fugaprofillal.
 6. Közvetlenül a kezdeti szilárdság elérését követően, ami már lehetővé teszi, hogy rálépjünk az esztrichre, felragasztható a Schlüter®-DITRA feszültségmentesítő lemez. (Alternatíva: Schlüter®-DITRADRAIN 4 vagy Schlüter®-DITRA-HEAT) a 6.1 számú termékadatlapon szereplő feldolgozási ajánlások figyelembe vételével. Alternativa: 6.2. vagy 6.4. termékadatlap). A kalcium-szulfátos esztrichek azonnal lefedhetők a feszültségmentesítő lemezzel, mihelyt a maradvány nedvesség mértéke ≤ 2 CM-%.
 7. A feszültségmentesítő lemez felső oldalára ezek után közvetlenül vékonyágyas eljárással leragasztható a csempe-, vagy a természetes kőburkolat. A burkolatot a rétegelválasztó szőnyeg felett a dilatációs fugákkal mezőkre kell osztani az érvényes szabályoknak megfelelően. Dilatációs fugák készítésére a Schlüter®-DILEX-BWB, -BWS, -KS, vagy -AKWS dilatációs fugaprofilokat használjunk (lásd a 4.6 – 4.8 számú, valamint a 4.18-as termékismertetőt).
 8. Rugalmas szegélyfugaként hasznájuk a Schlüter®-DILEX-EK illetve RF (lásd az 1.14. számú termékinformációt) sarokdilatációs profilt. A Schlüter®-BEKOTEC-BRS szegélycsík túlnyúlását először el kell távolítani.
 9. Schlüter®-BEKOTEC-THERM kerámia- klímapadló padlófűtésként történő alkalmazásakor a padlófűtés már 7 nap elteltével felfűthető. 25 ºC hőmérsékletről kezdve az előremenő hőmérséklet naponta legfeljebb 5 ºC emelhető a kívánt hőmérsékletre.
 10. Azok a burkolóanyagok, amelyeket nem veszélyeztet az aljzat esetleges megrepedése, (például parketta, vagy műanyag-padló) a feszültségmentesítő lemez nélkül közvetlenűl a BEKOTEC esztrichre lerakhatók. Ennek során az esztrich magasságát a mindenkori anyagvastagsághoz kell illeszteni. A mindenkori érvényes feldolgozási irányelveknek megfelelően a megválasztott burkolóanyagra megengedett maradvány-nedvességet az esztrichnél be kell tartani.

Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Anyag

A Schlüter®-BEKOTEC-EN 23F nyomásálló polisztirolból készülő mélyhúzott rendszerlemez a hagyományos (CT-C25-F4 (ZE 20)
szilárdsági osztályú) cementes esztrichhez is alkalmazható vagy a CA-C25-F4 (AE 20) gipszes esztrichre, illetve csempe-esztrichre
is.

Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Útmutató

A Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F, -ENFG, -BRS és a -BTS nem korhadnak el, és nem igényelnek különösebb ápolást vagy karbantartást. Az esztrich készítése előtt és alatt a korongmintás lemezt esetlegesen megfelelő intézkedésekkel, pl. a járódeszkák lerakásával kell védeni a sérülésektől és mechanikai behatásoktól.


Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Termékek


Schlüter-BEKOTEC-EN23F


Schlüter-BEKOTEC-ENFG


Schlüter®-BEKOTEC-EN / -EN 23 F

A rendszer kiegészítő elemei

Szavatosság:
A beépítési előírások figyelembevételénél és a burkolat rendeltetésszerű használata esetén a Schlüter®-Systems ötéves szavatosságot kínál a burkolatszerkezet használatra való alkalmasságára és károsodásmentességére.

Repedésmentes burkolat:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszer úgy került kialakításra, hogy az esztrich kényszerfeszültségei leépülnek a korongmintás lemezek raszterének hálózatosan futó mikrorepedéseiben. Szerkezeti vasalat beépítése nem szükséges.

Nem-deformálódó szerkezet:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszer szerint elkészített burkolatszerkezetek használati állapotban mentesek a saját feszültségektől, így gyakorlatilag kizárt a deformálódások keletkezése. Ez különösen érvényes a hőmérsékletváltozásoknak kitett igénybevételnél, mint pl. a fűtött esztrichek- nél.

Fugamentes esztrich:
Az esztrichben el lehet tekinteni a dilatációs fugák kialakításától, mivel a Schlüter®-BEKOTEC az esztichben fellépő feszültségeket a teljes felületen eloszlatja.

Dilatációs fugák a csempe vagy más lapburkolat burkolatkiosztásának megfelelően:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszernél a dilatációs hézagokat a csempe- vagy padlólap lerakása során a burkolat kiválasztott fugaraszteréhez lehet igazítani, mivel nem kell a felső burkolatnál átvenni az esztrich tágulási fugáit. Lényegét tekintve csupán a burkolatmezők méretezésének általános szabályait kell betartani.

Rövid kivitelezési idő:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszerben a dilatációs fugák létrehozása a csempe-, vagy más lapburkolat készítése során a burkolatkiosztáshoz igazítható, mivel az esztrich elválasztó fugáit nem kell a felületre kivezetni. Csupán a burkolatmezők méretezésének általános szabályait kell betartani.

Csekély szerkezetvastagság:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszerekkel a DIN 18 560-2 szerint készített fűtőeszrichekhez képest akár 37 mm vastagságot is megspórolhatunk.

Alacsony anyagigény:
8 mm esztrich-rátakarás esetén csak mintegy 57 kg/m2 ≙ 28,5 l /m2 esztrich szükséges. Ez olyan előny, ami a statikai számításokban is megmutatkozik.

Gyorsan reagáló padlófűtés:
Gyorsan reagáló padlófűtés: A Schlüter®-BEKOTEC rendszerrel készített padlófűtéses burkolatszerkezet gyorsabban reagál a hőmér séklet változásokra, mint a hagyományos fűtött esztrichek, mivel jelentősen kevesebb tömeget kell felfűteni, ill. lehűteni. Így a padlófűtés-rendszer az energiatakarékos alacsony hőmér séklet tarto mányban üzemelte thető.


Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Műszaki adatok

  1. Korongok mérete:
   kb. 20 mm a kis korong kb. 65 mm a nagy korongok mérete.
   Fektetési távolság: 75 mm
   A rendszerhez tartozó fűtőcsövek: ø 14 mm
   A korongok ferdefalúak, így a fűtőcsövek rögzítők nélkül belefeszülnek.
  2. Toldások:
   A BEKOTEC-lapokat az összekötés érdekében egy korongsorral átfedésben rakjuk le, és egymásba illesztjük
  3. Hasznos terület: 1,2 x 0,9 m = 1,08 m². Lemezmagasság: 23 mm
  4. Csomagolás: 10 db /karton = 10,8 m². A karton mérete kb. 1355 x 1020 x 195 mm.

Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Kiegészítő rendszertermékek

Toldólemez
A Schlüter®-BEKOTEC-ENFG toldólemezt az ajtók környékén és a fűtéskör-elosztóknál használjuk, hogy ott egyszerűbb legyen a csatlakozás és a vágási veszteség minimalizálható legyen.
Sima felületű polisztirol fóliából áll, és a hozzá tartozó kétoldalas ragasztócsíkkal a korongos mintázatú lemezek alá ragasztjuk.

Méretek: 1275 x 975 mm
Vastagság 1,2 mm

Csőrögzítő sín
A Schlüter®-BEKOTEC-ZRKL csőrögzítő sín arra szolgál, hogy a csöveket biztonságosan tudjuk vezetni például a csatlakoztatási területeken. A rögzítők öntapadósak, így tartósan fixálhatók. Hosszúság: 20 cm, rögzíthető csövek száma: 4 darab

Hosszúság: 20 cm, rögzíthető csövek száma: 4 darab

Kétoldalas ragasztószalag
A Schlüter®-BEKOTEC-BTZDK66 kétoldalas ragasztószalag a koronglemeznek a toldólemezre, és ha szükséges, akkor az alapfelületre való rögzítésére szolgál.

Tekercs: 66 m, szélessége: 30 mm, vastagság: 1 mm

Szegélyszalag
A Schlüter®-BEKOTEC-BRS/KSF zártcellás polietilénhabból készült szegélylemez, a felső oldalán ragasztós szoknyával, a hátoldalán pedig ragasztóréteggel a rögzítés érdekében. Az alapfelületre való ráragasztás és a támasztóláb előfeszítése révén a szegélycsík a falhoz simul. Ha a Schlüter®-BEKOTEC korongmintás lemezt a polietilénlemez ragasztós szoknyájához illesztjük, olyan kapcsolódás jön létre, ami megakadályozza az úszóhabarcs aláfolyását.

Tekercs: 25 m, magassága: 8 cm, vastagság: 8 mm

Lépészaj-szigetelés
A Schlüter®-BEKOTEC-BTS egy 5 mm vastagságú lépészaj-szigetelő zártcellás polietilénhabból a Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F alá történő elhelyezésre. A Schlüter®-BEKOTECBTS alkalmazása révén a lépészaj-szigetelés sokat javulhat. Akkor lehet alkalmazni, ha a szükséges magasság nincs meg, és egy kellően vastag polisztirol- és ásványgyapot lépészaj-szigetelés nem elegendő.
Hosszúság: 50 m, szélesség: 1,0 m, vastagság: 5 mm

Dilatációs fugaprofil
A Schlüter®-DILEX-DFP dilatációs fugaprofil az ajtók környékén való beépítésre, hogy a zajhidakat elkerüljük.
A kétoldalú kivitel és az öntapadó szalag lehetővé teszik a síkban fektetést.

Hosszúság: 1,00 m, magassága: 60 / 80 / 100 mm, vastagság: 10 mm
Hosszúság: 2,50 m, magassága: 100 mm, vastagság: 10 mm


Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Letöltés


Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
Fax: + 36 1 412 0190
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

image
Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image

= új termékek

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab  


image
Schlüter®-BEKOTEC-THERM
A Schlüter-Systems kerámia-klímapadlója. Egyszerűen érezze jól magát!