logo

Schlüter®-DITRA-DRAIN

Alkalmazás és funkció

A Schlüter®-DITRA-DRAIN biztonságos és tartósan működő burkolható, kapillárisan passzív többrétegű drén. A kültéren történő leragasztása vékonyágyas csemperagasztóba történhet a lejtéssel kialakított olyan burkolható szigetelésre, mint pl. a Schlüter®- KERDI.

A Schlüter®-DITRA-DRAIN 4 erős polietilén- lemezből áll, amely az egyik oldalán mintegy 4 mm magas csonka gúla alakú bütyköket tartalmaz, amelyekre rá van kasírozva a szűrőfátyol. A kialakított bütykök egy része 2 mm magas fejreállított csonka piramisokból áll, így az alsó oldal felé négyzet alakú ferdefalú kamrák alakulnak ki. Ezekbe tud belekapaszkodni a vékonyágyas ragasztóhabarcs, amit 6 x 6 mm-es fogas glettvassal a burkolható szigetelésre fel kell hordani, és amibe a Schlüter®-DITRA-DRAIN teljes felületén beágyazódik. A szorosan egymás mellett álló csonka kúp alakú bütykök nagyon nagy terhelést kibírnak (akár 50 t/m2). A ferdefalú négyzet alapú csonka piramis-formájú bütykök révén teremtődik meg a tapadás a fogadó felülethez.

A Schlüter®-DITRA-DRAIN 4 elsődlegesen a kisebb méretű kültéri felületeken alkalmazzák vagy beltéren is.

A Schlüter®-DITRA-DRAIN 8 nem deformálódó polietilén lemezből áll, amire az egyik oldalán csonkagúla alakú bütyköket alakítottak ki és mindkét oldalára polipropilén fátyolszövetet kasíroztak. Az alsó oldalára kasírozottt tapadóhíd a vékonyágyas habarcsba való beletapadást szolgálja, amit megfelelő fogazatú (javasolt méret: 3 x 3 mm vagy 4 x 4 mm) glettvassal hordjunk fel a burkolható szigetelésre majd ebbe fektetjük a Schlüter®-DITRA-DRAIN 8-at.

A nyomóterhelés max. 15 t/m² lehet. A Schlüter®-DITRA-DRAIN 8 kültéri alkalmazásra való, különösen lépcsőkhöz, illetve nagyobb erkélyek és teraszok felületére, ahol hosszabb vízelvezetési távolságok vannak. Ennek során figyelembe kell venni, hogy ennek a rétegnek a vízelvezetése külön, nem a lépcső felületen keresztül történik. A lépcsőknél különleges előírásokat kell tekintetbe venni. Ezért ilyen esetekben külön egyeztetésre van szükség. Az erős polietilén Schlüter®-DITRA-DRAIN 4 és 8 lemezek emellett a burkolható szigetelés mechanikai védelmét is ellátják.

A funkciók és az alkalmazások összefoglalása:

A Ditra-Drain kifejezetten ajánlott a normál méretű burkolólapokon kívűl a nagyformátumú burkolólapokhoz és a természetes kő lapokhoz, amikor azokat teljes felületükön kell leragasztani méretük vagy vastagságuk miatt. A többrétegű konstrukció egyfelől áll egy burkolható szigetelésből, ami magát a vízzárást adja, valamint fogadórétegűl szolgál a vékonyágyas ragasztóval ráragasztandó Schlüter®-DITRA-DRAIN-nek is. Az így leragasztott Schlüter®-DITRA-DRAIN felületére kerül ismét az adott burkolóanyag típushoz előírt csempe-ragasztó, amelybe maga a burkolólap ágyazódik. Ezáltal a konstrukció nagy teherbíró képességű, amely úgy a szigeteléssel szembeni elvárásoknak, mint a passzív vízelvezetési, kiszellőztetési és rétegelválasztási feladatnak eleget tesz.

a) Drén / kiszellőztetés
A kiszellőztetési funkció a hidegburkolat ragasztóhabarcsának gyors kiszáradását eredményezi. A kapillárisan-passzív vízelvezetés gondoskodik róla, hogy nyomás kialakulása nélkül elvezesse az összegyűlő pangó vizet, és megakadályozza annak visszakerülését a burkolati rétegrendbe.

b) Rétegelválasztás -feszültségmentesítés
A Schlüter®-DITRA-DRAIN elválasztja a burkolatot a fogadó alapfelülettől és ezáltal a fogadó réteg és a burkolat között keletkező azon feszültségeket is kiegyenlíti, amelyek a különböző mértékű formaváltozásokból adódnak. Ugyancsak áthidalja a fogadó felületnek a feszültségek következtében keletkezett repedéseit és azok nem jelennek meg a burkolaton. Amennyiben a burkolandó alapfelületre nem kell vízszigetelés, pl. egy drénbeton (szűrőesztrich) esetében vagy talajjal érintkező konstrukciónál, akkor a Schlüter®- DITRA-DRAIN a vízelvezetési/kiszellőztetési, valamint rétegelválasztási funkcióinak felhasználása céljából, közvetlenül vékonyágyas ragasztóhabarccsal ragasztható a felületre.


Az ön kapcsolattartója a
Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
Fax: + 36 1 412 0190
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

image
Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image

= új termékek

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab