logo

Schlüter®-TROBA-LINE-TL/-TLR/-TLR-E

Alkalmazás és funkció

Az erkélyek és teraszok szigetelésénél sokszor kevés a rendelkezésre álló beépítési magasság pl. az ajtóknál és falcsatlakozásoknál.

A DIN 18195-5, 7.1.6 pontja szerint a szigeteléseket 15 centiméterrel a burkolat felső síkja föl kell felhajtani. Így az ajtócsatlakozásoknál 15 centiméteres küszöbre lenne szükség. A lapostetőkre vonatkozó irányelv szerint az ajtóknál ettől azonban el lehet térni, amennyiben megfelelően gondoskodunk a víz elvezetéséről. A Schlüter®-TROBA-LINE beépítésével gondoskodhatunk az alacsony csatlakozási magasság mellett is a víz elvezetéséről. Lehetőség van továbbá különleges megoldásokra, lépcsőzetmentes átmenetek kialakítására is.

A Schlüter®-TROBA-LINE-TL egy perforált U-formájú alsó részből és egy ugyancsak perforált U-alakú felső részből áll. A folyóka Schlüter®-TROBA, vagy Schlüter®-TROBA- PLUS egész felületre kiterjedő drénlemez fölé kerül beépítésre.

A Schlüter®-TROBA-LINE-TLR tüzihorganyzott acélból, illetve nemesacélból készült felső ráccsal ellátott vízelvezető drén-folyóka (-TLR-E), amelyet az U-alakú nemesacélból készült alsó elembe helyezünk bele. A csapadékvíz a drén-folyóka perforációján keresztűl eljut a szigetelés szintjéig, és ott az egész felületre kiterjedő drénlemez keresztmetszetében a lejtés irányába elvezetődik. Így nem torlódik fel a csapadékvíz az ajtóknál, vagy olyan helyeken, ahol a kellő csatlakozási magasság nem adott.

A Schlüter®-TROBA-LINE-TLG és -TLGR zárt alsó elemű változatok, amelyek a keletkező vizet egy a folyókába kialakítandó alsó vagy oldalsó ponton vezetik el. A Jellemzően az alúl zárt típust a drainlemezt nem tartal mazó rétegrendekbe építik be. Ez esetben is a folyóka alatti vízszigetelésnek folytonosnak kell lennie és Troba-Line-ból a csapadékot az alá beépített kültéri pontszerű padlóöszszefolyó alsó elemmel kell elvezetni. A folyókák ugyanis nincsenek folytonosítva a vízszigeteléssel.


Schlüter®-TROBA-LINE-TL/-TLR/-TLR-E

Feldolgozás

  1. A rétegrendben a folyóka alatt lévő vízszigetelő lemeznek és a fölé beépítendő drainlemeznek az előírt lejtésben kell lennie.
  2. A Schlüter®-TROBA-LINE elemet habarcspogácsára kell ültetni, és a Schlüter ®-TROBA-LINE-TL/H magasság- beállító segítségével kell beépíteni az ajtóknál vagy a falcsatlakozásoknál, hogy megakadályozzuk a víz feltorlódását. A Schlüter®-TROBA-LINE beépítése során arra kell ügyelni, hogy a habarcs-pontok száma vagy azoknak a magasságukban állítható elemeknek a száma, amelyekre a Schlüter®-TROBA-LINE felfekszik a mindenkor várható terheléshez igazodjon. A csatornának kellően nagy része ne ágyazódjon a habarcsba, hogy a víz átfolyása még biztosított legyen.
  3. Tehát a szigetelésre először Schlüter®-TROBA, vagy Schlüter®-TROBAPLUS kerüljön elhelyezésre, mint az egész felületre kiterjedő drén- és védőréteg. A burkolatfektetési rendszertől függetlenül alapvetően kellő nagyságú vízelvezetési teret kell biztosítani a szigetelés felett, ami képes a Schlüter®-TROBA-LINE-ból érkező vizet biztonsággal a vízelvezetési ponthoz juttatni.
  4. Amennyiben több csatorna-elem lenne egymással folytonosítva, akkor azokat a csomagban található U-idomokkal össze lehet kapcsolni (1. ábra). Ezek az U-idomok alkalmazhatók véglezáróként is.
  5. A végleges magasságba beállított Schlüter®-TROBA-LINE folyókához lehet hozzá igazítani a tehereloszó betont, illetve a hidegburkolati síkot.


Megerősítés: A 110 mm és 160 mm szélességű Schlüter®-TROBA-LINE-TL és -TLG vízelvezető drén-folyókáknál a terheléstől függően szükséges lehet a Schlüter®-TROBA-LINE- TL/V megerősítő elem beépítésére.


Schlüter®-TROBA-LINE-TL/-TLR/-TLR-E

Anyag

A Schlüter®-TROBA-LINE-TL /-TLG V2A minőségű nemesacél alapanyagból készül (nyersanyag-azonosító: 1.4301 = AISI 304) és perforált nemesacél lemezből kerül kialakításra.

A Schlüter®-TROBA-LINE-TLR/-TLGR esetében a felső rács, ami az alsó részbe belehelyezésre kerül, tűzi-horganyzott acélból készül.

Anyagtulajdonságok és felhasználási területek:
A szóban forgó drénelemek alkalmazása és alkalmassága mindig az adott objektumtól függ. A választható szélesség eldöntésénél (75, 110, 160 milliméter) figyelembe kell venni a várható vízmennyiségeket, a mechanikai és egyéb terheléseket is.

A nemesacél különösen olyan alkalmazásokra való, ahol a komoly mechanikai terhelhetőség mellett fontos a vegyi anyagokkal szembeni ellenállóság is, például a savas vagy lúgos közeg, illetve az alkalmazott tisztítószerek miatt. A nemesacél sem áll ellen azonban minden vegyi anyag behatásának, mint például a sósavnak vagy a hidro-fluorsavnak, vagy egyes klór- és sóoldat-koncentrátumoknak. Ez bizonyos esetekben érvényes a tengervízzel feltöltött sós vizű medencékre is. A várható speciális terheléseket emiatt előzetesen tisztázni kell.


Schlüter®-TROBA-LINE-TL/-TLR/-TLR-E

Útmutató

A Schlüter®-TROBA-LINE nem igényel különleges ápolást vagy karbantartást. A dréncsatornát szükség esetén tisztítsuk meg megfelelően, az eldugulást eredményező szennyeződéseket távolítsuk el. Az alsó rész tisztításához a felső rész kivehető. Tisztításhoz a felső rész kiemelhető. Szükség esetén a Schlüter®-CLEAN-CP nemesacél politúr alkalmazását javasoljuk.

Schlüter®-TROBA-LINE-TL
A Schlüter®-TROBA-LINE egy nemesacélból készült dréncsatorna, amelyet az ajtóhoz való alacsony csatlakozási magasságnál szoktak alkalmazni erkélyeken és teraszokon feltorlódó vagy pangó víz keletkezésének elkerülésére. A feltorlódó vizet az elem a burkolat alatt a teljes felületet borító drénrétegben a vízelvezetés felé továbbítja.

Szélesség: 75 mm/110 mm/160 mm
Magasság: 20 mm/40 mm
Hosszúság: 0,75 m/1,0 m/1,5 m/ 2,0 m

Schlüter®-TROBA-LINE-TLR
A Schlüter®-TROBA-LINE-TLR olyan folyóka, aminek az alsó része nemesacélból készül, felső drénrácsa pedig tűzi-horganyzott acélból, amelyet az ajtóhoz való alacsony csatlakozási magasságnál szoktak alkalmazni erkélyeken és teraszokon feltorlódó vagy pangó víz keletkezésének elkerülésére. A keletkező csapadékot az elem a burkolat alatt a teljes felületet borító drénlemezben a vízelvezetés felé továbbítja. A rácsok átlagosnál nagyobb terhelést képesek elviselni.

Szélesség: 110 mm/160 mm
Magasság: 20 mm/40 mm
Hosszúság: 0,75 mm/1,0 m/1,5 m/2,0 m

Kiegészítő rendszer-termékek:

Schlüter®-TROBA-LINE-TLH
A Schlüter®-TROBA-LINE-TL/H magasság- beállító elem, amely lehetővé teszi, hogy a Schlüter®-TROBA-LINE-TL és Schlüter®-TROBA-LINE-TLR perforált, 40 mm magas vízelvezető drén-folyókákat fokozatmentesen beállíthassuk 0 mm-től 40 mm-es magasságig.

TL2 H magasság-beállító M = 0 - 20 mm
TL4 H magasság-beállító M = 20 - 40 mm

Szélesség: 75 mm / 110 mm / 160 mm
Hosszúság: 135 mm

Schlüter®-TROBA-LINE-TL/V
Nagyobb terhelések esetén, pl. gyalogosvagy kerekesszék forgalom miatt célszerű lehet a 110 és 160 milliméter széles csatornák esetében a Schlüter®-TROBA-LINETL/ V-t alkalmazni.

Magasság: 20 mm/40 mm
Hosszúság: 0,75 mm/1,0 m/1,5 m/ 2,0 m


Schlüter®-TROBA-LINE-TL/-TLR/-TLR-E


<a name='tl'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TL

A Schlüter®-TROBA-LINE-TL egy olyan nemesacél dréncsatorna, mely alacsony csatlakoztatási magasság esetén erkély- és teraszajtó-elemekhez építhető be a vízfelgyülemlés megakadályozása érdekében. Ugyanúgy használható nagyfelületű vízelvezető dréncsatornaként is.

Figyelem: Minden Schlüter®-TROBA-LINE-TL drenázscsatorna csomagolása két zárókupakot / összekötőt is tartalmaz.

<a name='tl'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TL


Schlüter-TROBA-LINE-TL


Schlüter-TROBA-LINE-TL


Schlüter-TROBA-LINE-TLG


Schlüter-TROBA-LINE-TLG


Schlüter-TROBA-LINE-TLG


Figyelem: Nagyobb terhelések esetén pl. gyalogos vagy tolókocsiforgalomnál ésszerű a 110 és 160 mm szélességeknél a Schlüter®-TROBA-LINE-TL/V megerősítést is beépíteni (külön kell megrendelni).

Schlüter-TROBA-LINE-TL/V


<a name='tlre'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TLR-E

A Schlüter®-TROBA-LINE-TLR-E dréncsatorna egy polírozott nemesacélból készült felső drénráccsal is el van látva, és amely az erkélyek és teraszok alacsony ajtócsatlakozásainál is beépíthető, megakadályozandó a víz felgyülemlését. Ugyancsak alkalmazható erősebben terhelhető nagyfelületű vízelvezető csatornaként.

Figyelem: Minden Schlüter®-TROBA-LINE-TLR-E drenázscsatorna csomagolása két zárókupakot / összekötőt is tartalmaz. A Schlüter®-TROBA-LINE-TLR-E 1,50 m és 2,00 m hosszú szálak 2-2 darabból vannak (2 x 0,75 m, illetve 2 x 1,00 m).

<a name='tlre'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TLR-E


Schlüter-TROBA-LINE-TLR-E


Schlüter-TROBA-LINE-TLGR-E


Schlüter-TROBA-LINE-TLGR-E


<a name='tlke'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TLK-E

A Schlüter®-TROBA-LINE-TLK-E nemesacél készült kavicsfogó szegély, amit a burkolat, illetve a teherelosztó réteg behatárolására használnak.

<a name='tlke'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TLK-E


<a name='tlr'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TLR

A Schlüter®-TROBA-LINE-TLR olyan vízelvezető csatorna, melynek alsó része nemesacélból, a felső drén rács horganyzott acélból van, és amely az erkélyek és teraszok alacsony ajtócsat- lakozásainál is beépíthető, megakadályozandó a víz felgyülemlését. Ugyancsak alkalmazható erősebben terhelhető nagyfelületű vízelvezető csatornaként.   Figyelem: Minden Schlüter®-TROBA-LINE-TLR drenázscsatorna csomagolása két zárókupakot / összekötőt is tartalmaz. A Schlüter®-TROBA-LINE-TLR rácsa a 1,50 m illetve 2,00 m szálhosszúság esetén két darabból áll (2 x 0,75 m illetve. 2 x 1,00 m).

 

<a name='tlr'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TLR


Schlüter-TROBA-LINE-TLR


Schlüter-TROBA-LINE-TLGR


Schlüter-TROBA-LINE-TLGR


<a name='tlh'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TL/H

A Schlüter®-TROBA-LINE-TL/H olyan magasság-beállítás, amely lehetővé teszi, hogy a Schlüter®-TROBA-LINE-TL és Schlüter®-TROBA-LINE-TLR perforált drén-csatornái 40 mm magasságban variálhatóan kerüljenekbeállításra.

<a name='tlh'></a>Schlüter®-TROBA-LINE-TL/H

variálható magasság * 0-20 mm / ** 20-40 mm

készlet 4 csavarral együtt


Schlüter-TROBA-LINE-TL/H


Schlüter-TROBA-LINE-TL/H


Schlüter®-TROBA-LINE-TL/-TLR/-TLR-E

Letöltés


Schlüter®-TROBA-LINE

Gyakori kérdések

Terhelés

A Schlüter®-TROBA-LINE alkalmazható-e garázslehajtók esetében?

Válasz megjelenítése

A Schlüter®-TROBA-LINE a gyalogos közlekedésből eredő terhelésre van méretezve, és ezért nem alkalmazható garázslehajtóknál.

Schlüter®-TROBA-LINE

Videók

Itt található az összes video a termékekről.

 


Balkon rétegfelépítése: Természetes kövek ragasztás nélküli lerakása vékonyágyas habarcsfoltokra
Balkon rétegfelépítése: Természetes kövek ragasztás nélküli lerakása habarcsos tartókra drénnel
Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
Fax: + 36 1 412 0190
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

image
Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

Fémes felületek
Fémes felületek

Információk egy pillantásra: A "nemesacéltól" a "toszkán bronz alumíniumig"

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image image

= Easycut

= Easyfill

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab