logo

Schlüter®-BEKOTEC-EN 12 F PS

Alkalmazás és funkció

A Schlüter-BEKOTEC-EN 12 F PS olyan burkolati rétegrend konstrukciós technikai rendszer, amely biztosítja a repedésmentes és működésbiztos fűtőesztrichek kialakítását és alkalmazását kerámiából, természetes kőlapokból és más anyagokból készült burkolatokkal kombinálva.

Ez a többrétegű rendszer közvetlenül leragasztható teherbíró, terhelést elvezető alapfelületekre, mint amilyenek a beton-, meglévő esztrichek vagy a fafödém szerkezetek. A korongmintás lemez alsó oldalán lévő speciális nyomásra aktivizálódó ragasztó kiváló tapadást biztosít az alapfelülethez. A felfűtéshez ellenőrizze az aljzat arra való alkalmasságát (dilatációs fugák, szegély szigetelő szalagok stb.).

Ennek a rendszernek az alapját a BEKOTEC-EN 12 FK korongmintás esztriches rendszerlemez képezi, amelynek alsó oldalán speciális ragasztóréteg gondoskodik az adott felületre történő tapadásról. A BEKOTEC-EN 12 F PS korongmintás lemez geometriájából adódóan az esztrich minimális vastagsága a korongok között 20 mm, azok felett pedig minimum 8 mm. A korongok közötti távolságot úgy alakítottuk ki, hogy egy 50 mm-es raszterben a rendszerhez tartozó, fűtőesztrich készítéséhez szükséges 10 mm átmérőjű fűtőcsöveket közéjük lehessen szorítani.

A padlófűtés jól szabályozható és optimálisan működtethető alacsony előremenő hőmérséklettel, mivel csak viszonylag kis mennyiségű esztrichnek kell felmelegednie, illetve lehűlnie (8 mm vastag takarásnál 40 kg/m²  20 l/m²).

A esztrich kikeményedéséig fellépő zsugorodás a korongminták között leépül. Így az esztirch megkötése közbeni zsugorodás miatti deformálódás által okozott feszültségek nem hatnak ki az egész felületre. Így nincsen szükség ál- és dilatációs fugákra. A cementes esztrich járhatóságát követően történhet meg a Schlüter-DITRA (alternatíva: Schlüter-DITRA-DRAIN 4, vagy pedig a Schlüter-DITRA-HEAT) rétegelválasztó, feszültségmentesítő lemez leragasztása (kalciumszulfátos esztrich ≤ 2 CM-%). Erre vékonyágyazós ragasztóhabarcsos eljárással közvetlenül le lehet ragasztani a kerámia járólapokat, vagy a természetes kőburkolatot. A hidegburkolatban a dilatációs fugákat a Schlüter-DILEX használatával kell kialakítani, az egyébként szükséges távolságokban.

A repedésekre nem érzékeny burkolóanyagok esetében, mint amilyen a parketta vagy a padlószőnyeg, a burkolat szempontjából mérvadó maradványnedvesség elérését követően a burkolat közvetlenül az esztrichre lerakható.

További információkat az idevonatkozó Műszaki Kézikönyvben talál.


Schlüter®-BEKOTEC-EN 12 F PS

Feldolgozás

  1. A Schlüter-BEKOTEC-EN 12 F PS lemezt megfelelő teherbírású és sík aljzatra kell fektetni. Ennek tisztaságát és kompatibilitását ellenőrizni kell. A tapadást akadályozó anyagokat el kell távolítani a felületről. Az aljzatnak fektetés előtt pormentesnek kell lennie, ezért azt alaposan fel kell porszívózni. Megjegyzés: Nem feltétlenül szükséges az aljzat alapozóval való előkezelése, de elvégezhető egy a kereskedelemben kapható szokványos, durva adalékokat, mint amilyen a kvarchomok, vagy hasonlókat nem tartalmazó diszperziós alapozóval. A nagyobb egyenetlenségeket előzetesen esztrichhel, vagy arra alkalmas kiegyenlítő masszával kell kiegyenlíteni.
  2. A felmenő falazatoknál vagy beépítéseknél a burkolat széleit 8 mm vastag Schlüter-BEKOTEC-BRS 808 KSF szegőszalaggal kell ellátni. Az integrált ragasztólábbal ellátott szegőszalagnak az alsó oldalán a rögzítésére szolgáló ragasztócsík található. Az alapfelületre való ráragasztás és a támasztóláb előfeszítése révén a szegőszalag a falhoz simul. A Schlüter-BEKOTEC korongmintás lemezt a ragasztólábhoz kell illeszteni, így olyan kapcsolódás jön létre, ami a lemezt az alapfelülethez rögzíti és megakadályozza azt, hogy az úsztatott esztrich aláfolyjon.
  3. A BEKOTEC-EN 12 F PS korongmintás lemezeket a széleknél méretpontosan be kell szabni. A BEKOTEC lemezeket egyegy korongsor egymásba helyezésével lehet összeilleszteni. A korongmintás lemez lerakásához távolítsa el a védőfóliát a BEKOTEC-EN 12 F PS-ről, és fektesse a lemezt az alapfelületre. Mindaddig, amíg nem gyakoroltak rá nyomást, a lemez visszaemelhető és áthelyezhető. Mihelyst nyomást gyakoroltak rá, a korongmintás lemez az alsó oldalán lévő nyomásra aktivizálódó ragasztó révén az alapfelülethez tapad. Az ajtók és az elosztók területén a csővezetés megkönnyítésére használhatják a Schlüter-BEKOTEC-ENFG PS sima kiegyenlítő toldólemezt. Ennek a hátoldalára felvitt nyomásra aktivizálódó ragasztó is közvetlenül a rögzítést szolgálja. A Schlüter-BEKOTEC-ZRKL 10/12 öntapadó csőszorító kapocs segítségével ezeken a területeken precízen vezethetők a csövek.
  4. A Schlüter BEKOTEC-THERM padlófűtés készítésekor a ferdefalú korongminták közé pattintsa be a rendszerhez tartozó 10 mm átmérőjű fűtőcsöveket. A csövek távolságát a szükséges fűtési teljesítmény függvényében kell megválasztani a BEKOTEC fűtési teljesítményeket bemutató diagrammok alapján.
  5. Az esztrich beépítésekor a CT-C25-F4, max. F5 minőségű friss cementes esztrichet vagy a CA-C25-F4, max. F5 minőségű kalciumszulfátos esztrichet legalább 8 mm vastagon (itt 0-4 mm szemcseméretet ajánlunk) kell felhordani a korongmintás lemezre. A magasságkülönbségek kiegyenlítésére részlegesen meg lehet emelni maximum 15 mm-re. Úsztatott esztrich lerakásakor ügyeljen arra, hogy a korongmintás lemezeket gondosan fektesse le és a vágott széleket/végpontokat zárja le. El kell kerülni azt, hogy az esztrich a BEKOTEC lemezek alá/mögé folyjon. Megjegyzés: Amennyiben az esztrich tulajdonságai eltérnek, úgy az adott objektum vonatkozásában előzetesen egyeztessen az Alkalmazástechnikai Értékesítési részlegünkkel. Ha meg szeretnénk akadályozni két helyiség között a lépészaj átadását, akkor az esztrichet ott szét kell választani a Schlüter DILEX-DFP dilatációs profillal.
  6. Közvetlenül azután, hogy eléri a kezdeti szilárdságot, azaz a cementes esztrich járhatóvá vált, leragaszthatja a Schlüter DITRA rétegelválasztó és feszültségmentesítő lemezt (alternatíva: Schlüter DITRA-DRAIN 4 vagy Schlüter DITRA-HEAT) a 6.1 termékadatlap beépítésre vonatkozó tanácsainak figyelembevételével (alternatív: 6.2 vagy 6.4). A kalciumszulfátos esztrichekre a rétegelválasztó és feszültségmentesítő lemez lerakható, mihelyst a maradványnedvesség ≤ 2 CM-%.
  7. Rugalmas szegélyfugaként a padlóés fal átmeneteknél építsen be Schlüter-DILEX-EK, illetve -RF dilatációs sarokprofilokat (lásd 4.14 termékinformáció). A BEKOTEC-BRS 808 KSF szegélycsík kilógó részét előszetesen le kell vágni.
  8. A BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadló alkalmazásakor a padlófűtést a burkolatszerkezet elkészülte után már 7 nappal fel lehet fűteni. 25°C-kal kezdve az előremenő hőmérsékletet naponta max. 5°C-kal lehet emelni a kívánt használati hőmérsékletig.
  9. Az olyan burkolóanyagok, amelyeket nem fenyeget a megrepedés (pl. parketta, padlószőnyeg vagy a műanyag burkolatok), rétegelválasztó és feszültségmentesítő lemez nélkül közvetlenül a BEKOTEC esztrichre rakhatók. Ilyenkor az esztrich vastagságát a mindenkori anyagvastagsághoz kell igazítani. Figyelem: A mindenkor érvényes beépítési irányelveken túl figyelembe kell venni a kiválasztott burkolóanyagra vonatkozóan az esztrich megengedett maradvány- nedveség tartalmát. Nem kerámiából készült burkolatok alkalmazásával kapcsolatos részletes beépítési tanácsokat a Schlüter-BEKOTEC-THERM műszaki kézikönyvében talál, amit az Alkalmazástechnikai Értékesítés részlegünktől tud beszerezni.

Schlüter®-BEKOTEC-EN 12 F PS

Anyag

A Schlüter-BEKOTEC-EN 12 F PS nyomásálló polisztirolból készült mélyhúzott lemez, hátoldalán nyomásra aktivizálódó ragasztóanyaggal kasírozva. Alkalmas a hagyományosan felhordott cementes, vagy kalciumszulfátos esztrichekhez, valamint úsztatott esztrichekhez. Az anyagot fagymentesen és UV-fénytől védve kell tárolni.


Schlüter®-BEKOTEC-EN 12 F PS

Útmutató

A Schlüter-BEKOTEC-EN 12 F PS, -ENFG PS, és -BRS tartós anyagból készül és nem igényel külön karbantartást vagy ápolást. Az esztrich beépítése előtt és közben a korongmintás lemezeket megfelelő módszerekkel (pl. járó-pallók lefektetésével) óvni kell a mechanikus hatások általi sérülésektől.


Schlüter®-BEKOTEC-EN 12 F PS

Termékek


Schlüter®-BEKOTEC-EN-FK-PS

A Schlüter-BEKOTEC-EN-FK-PS egy esztrichhez készült, nyomásálló polisztirol mélyhúzott fóliából készült, hátoldalán öntapadó korongmintás lemez. A védőfólia eltávolítása után fektesse a korongmintás lemezt a megfelelő, a terhelést elvezető aljzatra. A ferde falú korongok a csövet előre meghatározott távolságban tartják egymástól (50 mm raszter). A BEKOTEC-lemezeket az összekötés érdekében egy korongsorral átfedésben rakja le és illessze egymásba. A min. 8 mm-es (max. 15 mm) takarás betartásával, a kereskedelmi forgalomban kapható CT-C25-F4 (ZE 20) vagy CA-C25-F4 (AE 20) típusú esztrich felhasználásával és BEKOTEC-THERM-HR fűtőcsövek alkalmazásával biztosíthatja, hogy a kerámia- vagy természetes kőburkolata ebben a rendszerben tartósan repedésmentes maradjon. Alternatív burkolatok lerakásával és kivitelezésével kapcsolatosan a Műszaki Kézikönyvünkben talál információkat.

Schlüter®-BEKOTEC-EN-FK-PS

1 lemez (0,77 m²) = a legkisebb szállítható mennyiség

Szegőszalag:
Az EN 12 F PS esztriches korongmintás lemezhez BRS 808 KSF szegőszalagot használjon.


Schlüter®-BEKOTEC-THERM-HR

A Schlüter-BEKOTEC-THERM-HR egy 5-rétegű, magas minőségű polimerből (PE-RT) készült fűtőcső középen elhelyezkedő oxigén-diffúzió zárással. A DIN 16833 szabvány szerinti, rendkívül rugalmas fűtőcsövek a BEKOTEC-rendszer lemezeihez lettek optimalizálva. Az oxigén-tömörség a DIN 4726 szerint tanúsított és annak minőségét folyamatosan felügyelik. 

Schlüter®-BEKOTEC-THERM-HR


Schlüter®-BEKOTEC-ENFGK-PS

A Schlüter-BEKOTEC-ENFGK-PS kiegyenlítő toldólemezt a fűtőkörelosztók előtt használják, hogy megkönnyítsék a fűtőcsövek szerelését az elosztószekrényekben. A lemez hátoldala öntapadó és védőfóliával van ellátva. 

Schlüter®-BEKOTEC-ENFGK-PS

Hasznos terület: 110 x 70 cm = 0,77 m²


Schlüter®-BEKOTEC-EN 12 F PS


Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image image

= Easycut

= Easyfill

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab  


image
Schlüter®-BEKOTEC-THERM
A Schlüter-Systems kerámia-klímapadlója. Egyszerűen érezze jól magát!