logo

Schlüter®-DITRA

Alkalmazás és funkció

A Schlüter-DITRA egy négyzet alakú, ferde falú mélyedésekkel rendelkező, Easyfill-dizájn kialakítású, Easycut-vágóraszterrel ellátott polipropilén lemez, melynek hátoldala tapadóhídként szolgáló fátyolszövettel van kasírozva.

A Schlüter-DITRA hidegburkolatok készítésénél burkolható vízszigetelésként, valamint a hátoldalon fellépő páranyomás kiegyenlítőként, továbbá a problémás aljzatoknál feszültségmentesítő-rétegelválasztó lemezként szolgál.

Az aljzatnak síknak és teherbírónak kell lennie. A DITRA leragasztásához az aljzathoz igazodó vékonyágyazós ragasztóhabarcsot kell felhordani egy fogazott glettvassal (javasolt fogazás 3 x 3 mm vagy 4 x 4 mm). Ebbe ragasztjuk be a DITRA-t, melynek a hátoldalán lévő fátyolszövet teljes felületén mechanikusan beletapad a ragasztóba. Ügyeljen a ragasztó kötési idejére!

A csempeburkolatot a szakma érvényes szabályai szerint vékonyágyazós eljárással szakszerűen kell lerakni, közvetlenül a DITRA lemezre, mely során a ragasztóhabarcs beleágyazódik a négyzet alakú ferde falú mélyedésekbe.

Összefoglaló a lemez funkcióiról:

 • a) feszültségmentesítés és rétegelválasztás

A Schlüter-DITRA elválasztja a burkolatot az aljzattól, semlegesíti az aljzat és a burkolat között, az eltérő hőtágulási tulajdonságok okán keletkező feszültségeket. Ugyancsak áthidalja az aljzaton a feszültségek okán keretkezett repedéseket és ezeket nem adja át a burkolatnak.

 • b) vízszigetelés

A Schlüter-DITRA vízhatlan polipropilénből készült rendszerlemez relatíve nagy páradiffúziós ellenállással. Az illesztések, a falcsatlakozások és a beépített elemekhez történő csatlakozások szakszerű kivitelezésével a DITRA-val bevizsgált, többrétegű, burkolható vízszigetelést készíthet.

 • c) páranyomáskiegyenlítés

A Schlüter-DITRA az alsó oldalán nyitva maradó légcsatornái révén hátoldali nedvességhatás esetén lehetővé teszi a páranyomás-kiegyenlítést.

 • d) terheléselosztás (teher-átadás)

A DITRA rendszerlemezre fektetett padlóburkoló lapoknak legalább 5 x 5 cm nagyságúnak és legalább 5,5 mm vastagnak kell lenniük. A Schlüter-DITRA vékonyágyazós ragasztóhabarccsal kitöltött négyzet alakú mélyedései a padlóburkolatokra ható közlekedésből adódó terheléseket közvetlenül átadják az aljzatnak. Így a DITRA lemezre fektetett csempeburkolat nagymértékben terhelhető. Nagy közlekedési terhelés (pl. közületi felhasználásnál), valamint előreláthatóan nagy pontszerű terhelés esetén (pl. koncertzongora, villás emelő, polcrendszerek) a mindenkori követelményeknek megfelelő vastagságú és nyomásstabilitású csempeburkolatot kell választani. A csempe vastagságára vonatkozó Németországban érvényben lévő ZDB-Merkblatt (közlöny) „Mechanisch hoch belastbare keramische Bodenbeläge“ (Nagy mechanikus terhelésnek megfelelő padlóburkolatok) útmutatását figyelembe kell venni.
A nagy terhelésnek kitett területeken a járólapok hátoldalát teljes felületükön meg kell kenni ragasztóval. Kerámiaburkolatok esetén kerülni kell a kemény tárgyak által okozott ütés-terhelést.

 • e) rétegek tapadása

Míg lemez alja a tapadóhíd fátyolszövettel beletapad az aljzatra felhordott vékonyágyazású habarcsrétegbe, addig a lemez felületén alkalmazott vékonyágyas ragasztóhabarcs annak megkötése után mechanikusan összekapcsolódik a ferde falú négyzetes mélyedéssekel, így a Schlüter-DITRA kiváló tapadást biztosít a burkolóanyag és az aljzat között. A Schlüter-DITRA így kül- és beltérben egyaránt használható. Falburkolatok esetén szükség szerint plusz rögzítő dübeleket is használhat.


Schlüter®-DITRA

Felhasználás

 1. Az alapfelületnek mentesnek kell lenni a tapadást gátló anyagoktól, teherbírónak és síknak kell lennie. Az esetleg szükséges az aljzatkiegyenlítési munkákat a DITRA lefektetése előtt el kell végezni.
 2. A DITRA lemez leragasztásához úgy kell megválasztani a ragasztót, hogy az alkalmas legyen az adott aljzat típusra. A ragasztónak meg kell tapadnia az aljzaton és a DITRA tapadóhídként szolgáló fátyolszövetének mechanikusan bele kell rögzülnie. A legtöbb aljzatnál használhatók a hidraulikusan kötő vékonyágyazós ragasztóhabarcsok. Ennek során előnyös a vékonyágyazós habarcsból folyékonyabb, azaz tejfölös konzisztenciát bekeverni. Az anyagok összeférhetőségét adott esetben ellenőrizni kell.
 3. A vékonyágyazós ragasztóhabarcsot fogas glettvassal vigyük fel az alapfelületre (3 x 3 mm vagy 4 x 4 mm-es fogazásút ajánlunk, ragasztó-igény kb. 1,5 kg/m²).
 4. Az előzetesen méretre vágott DITRA lemezeket a fátyolszövetes oldalukkal teljes felületükön belefektetjük a ragasztóba és egy simító vagy nyomóhenger segítségével egy irányba haladva belenyomjuk a ragasztóba. Egyebek mellett erre egy rezgőcsiszoló is kiválóan alkalmas lehet. Vegye figyelembe a ragasztó száradási idejét. Célszerű a DITRA lemezt már a kiterítéskor pontosan a helyére fektetni és enyhe húzásokkal feszesen húzni. A méretrevágást megkönnyítő Easycut vágási raszter minimálisra csökkenti a lemez visszaállító erőit. Egy segítő személy megkönnyíti ezt a munkát. Az egyes lemezeket pontosan illesszük egymáshoz. Megjegyzés: Amennyiben a Schlüter- DITRA-t a rétegelválasztáson túl vízszigetelésként is alkalmazni kívánja, úgy az illesztéseket és csatlakoztatásokat a rendszerhez tartozó megfelelő termékekkel felül kell ragasztani. Ennek során vegye figyelembe a vízszigetelésre vonatkozó megjegyzéseket. Ugyanez érvényes arra az esetre is, amikor a Schlüter-DITRA lemezt frissen készült aljzatra kívánják lerakni elszíneződésre hajlamos burkolattal kombinálva.
 5. Annak érdekében, hogy elkerülje a már lefektetett DITRA sérülését vagy az aljzatról való leválását, azt javasoljuk, hogy fektessen rá például pallókat (mindenek előtt az anyagszállítás útvonalán), hogy megvédje a túlzott mechanikus igénybevételtől. Ugyanígy szükség lehet óvintézkedésekre pl. a kültérben a közvetlen napsugárzás vagy csapadék elleni védelem céljából. Amennyiben a a kemez mélyedéseiben víz gyülemlik föl, úgy ezt a vékonyágyazós habarcs felhordása előtt el kell távolítani.
 6. A DITRA lemez lefektetését követően azonnal lerakható a csempeburkolat vékonyágyazós eljárással a burkolatra vonatkozó követelményeknek megfelelő vékonyágyazós ragasztóhabarcsba. A glettvas fogainak a mélysége igazodjon a csempe méretéhez. Ügyeljen a vékonyágyazós ragasztóhabarcs száradási idejére. A csempéket teljes felületükön le kell ragasztani. Különösen a nagy mechanikus terhelésnek kitett burkolatok és a kültériek esetén kell ügyelni a teljes felületű és szakszerű burkolatfektetésre. Megjegyzés: Egy munkamenetben elvégezhető a négyzetes mélyedések kitöltése a fogazott glettvas síma oldalával (habarcsigény kb. 2,0 kg/m2) és közvetlenül ezt követően a vékonyágyazós ragasztóhabarcs kellősítése (megbordázása) a glettvas fogas oldalával. Alternatív megoldás - és ez mindig a leragasztandó lapok méretétől és a kivitelezés körülményeitől függ -, ha először a mélyedéseket töltik ki a burkolatragasztásra kiválasztott ragasztóhabarccsal. Az így kikent felület járhatóvá válását követően el lehet kezdeni a burkolatfektetést. Ügyelni kell arra, hogy az aljzatnak fektetés előtt pormentesnek kell lennie, ezért azt alaposan fel kell porszívózni vagy kétely esetén alapozni kell. Az anyagok összeférhetőségét adott esetben ellenőrizni kell. Amennyiben 30 cm vagy annál nagyobb oldalhosszúságú burkolólapokat választanak, akkor azt ajánljuk, hogy a habarcs gyors szilárdulása és száradása érdekében gyorsan kötő, kristályos vízkötésű csemperagasztót alkalmazzanak.
 7. A dilatációs, mezőhatároló, szél- vagy csatlakozó fugák tekintetében vegye figyelembe a jelen adatlap útmutatásait és a szokásos szakmai szabályokat.

Schlüter®-DITRA

Anyag/ Vízszigetelés

A Schlüter-DITRA egy négyzet alakú, ferde falú mélyedésekkel rendelkező, Easyfill-dizájn kialakítású, Easycut-vágóraszterrel ellátott polipropilén lemez. A hátoldala tapadóhídként szolgáló fátyolszövettel van kasírozva. A bordaszerkezeteknél mért vastagsága kb. 3,5 mm. A polipropilén tartósan nem UV-stabil, ezért a raktározásakor kerülni kell a tartós, intenzív napsugárzást.

 • Anyagtulajdonságok és alkalmazási területek:

A Schlüter-DITRA nem korhad, rugalmas és áthidalja a repedéseket. Ezen túlmenően messzemenőkig ellenáll a vizes oldatoknak, sóknak, savaknak és lúgoknak, számos szerves oldószernek, az alkoholoknak és olajoknak.

Speciális igénybevétel esetén a várható koncentrációk, hőmérsékletek és behatási idők ismeretében meg kell vizsgálni a lemez ellenállóképességét. A lemeznek viszonylag magas a páradiffúziós ellenállása. Az anyag fiziológiailag ártalmatlan.

A Schlüter-DITRA lemez számos, különböző területen alkalmazható. Az anyag használhatóságát a várható vegyi vagy mechanikai igénybevételnek megfelelően az adott helyzetre egyedileg tisztázni kell. A következő részben néhány általános jellegű tanácsot talál.

A DITRA lemezre lerakott burkolat a rendszer sajátossága okán kemény talpú cipő használatakor vagy kemény tárggyal megkopogtatva bizonyos mértékben kongó hangot adhat.

 • Vízszigetelés Schlüter-DITRA-val:

A lemezek illesztéseinek és a szerkezeti elemekhez és felmenő szerkezetekhez való csatkozásoknak gondos szigetelése setén a DITRA-val bevizsgált vízszigetelés alakítható ki csempeburkolattal kombinálva. A Schlüter-DITRA alkalmazható a Németországban érvényes 18531-5* és 18534 szigetelési szabványoknak megfelelően. Vízbehatolási osztály: W0-I - W3-I. A DITRA rendelkezik továbbá az általános építésfelügyeleti vizsgabizonyítvánnyal (abP).

Az olyan területeken, ahol az abP-nek megfelelően (általános építésfelügyeleti vizsgabizonyítvány) kell dolgozni, csak rendszerben bevizsgált vékonyágyazós ragasztóhabarcsot alkalmazzon. A vékonyágyazós ragasztóhabarcsokat és a megfelelő vizsgabizonyítványokat a jelen adatlapban megadott címen lehet lekérni. A B „úszómedencék“ igénybevételi osztály esetén a Schlüter-KERDI vízszigetelő lemez alkalmazását javasoljuk (lásd a 8.1 Schlüter- KERDI termék-adatlapot).

A Schlüter-DITRA így megvédi az aljzatot a behatoló nedvesség és az agresszív anyagok által okozott károsodástól. A lemezek illesztéseit a Schlüter-KERDI-COLL-L szigetelő ragasztóval kell átkenni és min. 12,5 cm szélesen, teljes felületén felül kell ragasztani a KERDI-KEBA szalaggal.

A padló és fal-csatlakozások vízszigeteléséhez a KERDI-KEBA szalagot a DITRA lemezről a falra felhajtani a megfelelő szélességben leragasztani.

A szigetelő szalagok átfedésének vagy túlnyúlásának min. 5 cm-nek kell lenni.

A fix épületszerkezetekhez - pl. a fémből, fából vagy műanyagból készült ajtókhoz és ablakokhoz - való csatlakoztatás is szakszerűen kivitelezhető KERDI-KEBA-val. Ehhez először a Schlüter-KERDI-FIX-et kell felvinni a beépítendő részek leragasztandó felületeire.

A fennmaradó részt a KERDI-COLL-L-lel teljes felületén le kell ragasztani a DITRA lemezre. Ellenőrizni kell a KERDI-FIX alkalmasságát a mindenkori épületszerkezeti anyag vonatkozásában.

A meglévő dilatációs hézagoknál vagy épület-szerkezeteket elválasztó fugáknál a DITRA-t el kell vágni és az illesztéseket Schlüter-KERDI-FLEX-szel kell felülragasztani. A rugalmas szélcsatlakozásokon szintén KERDI-FLEX-et kell használni. Alternatívaként itt használható a KERDI-KEBA is, ha egy megfelelő hurkot alakítanak ki.

 • Megjegyzés a padló vízmentesítéséhez:

A Schlüter-KERDI-DRAIN-t és a Schlüter-KERDI-LINE-t speciálisan a többrétegű szigetelő rendszerek csatlakozásainak vízmentesítésére fejlesztettük ki. A Schlüter-DITRA itt KERDI szigetelő mandzsetta alkalmazásával gyorsan és biztonságosan beépíthető.


Schlüter®-DITRA

Megjegyzés

A DITRA-val együtt használt vékonyágyazós ragasztóhabarcsnak és a burkolóanyagnak alkalmasnak kell lenniük a kívánt alkalmazási célra és eleget kell tenniük a velük szemben támasztott követelményeknek. Kültérben ezeknek az anyagoknak vízhatlannak, fagyés időjárásállónak kell lenniük.

Amennyiben a burkolás nedvességre érzékeny anyaggal történik (pl. természetes kő vagy műgyanta kötésű lapok), úgy a hátsó oldalon fellépő nedvesség miatt (pl. fiatal esztricheknél), a DITRA-t szigetelőlemezként kell alkalmazni. Ha a DITRA lemezt pl. kültérben fektetik le, akkor szükség lehet különleges óvintézkedésekre pl. a közvetlen napsugárzás elleni árnyékolásra.

A gyorsan kötő vékonyágyazós csemperagasztók alkalmazása bizonyos munkáknál előnyös lehet. A gyalogos forgalomnak kitett területeken, például anyaghordás útvonalán a DITRA lemezeket védendő járópallókat kell lefektetni.

Tanácsok a dilatációs fugákhoz:

A Schlüter DITRA lemezeket a meglévő dilatációs fugák fölött el kell vágni. Amennyiben a DITRA-t szigetelő lemezként alkalmazzák, úgy az illesztéseket Schlüter-KERDI-FLEXszel felül kell ragasztani.

Az érvényes szakmai szabályoknak megfelően az aljzat dilatációs fugáit át kell vinni a csempeburkolatban is. Egyebekben a DITRA lemezek fölött nagy felületen készítendő burkolatokat az érvényes szakmai szabályoknak megfelelően dilatációs fuga-profilokkal mezőkre kell bontani. Kültérben (erkélyek és teraszok) a mezők oldalmérete ne haladja meg a 3 m-t.

Az aljzattól függően esetleg kisebb mezőkre lehet szükség. Mi a Schlüter-DILEX profiltípusokat ajánljuk. Az épületszerkezeti fugák fölé a várható mozgások függvényében a Schlüter-DILEX-BT vagy a DILEX-KSBT megfelelő méretű profiljait javasoljuk használni.

A burkolatszéleken, például a felmenő szerkezeteknél vagy falcsatlakozásoknál gondoskodni kell a feszültségmentesítésről. A perem- és csatlakozó fugákat a szakma érvényes szabályai szerint kell méretezni és gondoskodni kell a feszültségmentesítésről. Mi a Schlüter-DILEX profiltípusokat ajánljuk.


Schlüter®-DITRA


Schlüter®-DITRA

Schlüter®-DITRA


Schlüter®-DITRA

Videók

Itt található az összes video a termékekről.

 


Csempék lerakási ipari padlókra: Biztonságosan a Schlüter®-DITRA alkalmazásával
Rekord: 240 m2 padlófűtés lerakása 3,5 nap alatt!Schlüter®-DITRA

Lehetséges alapfelületek a Schlüter®-DITRA-hoz

Az olyan aljzatok esetében, amelyekre DITRA lemezt kívánnak fektetni, alapvetően ellenőrizni kell az erre való alkalmasságot, így a felület egyenletességét, teherbírását, tisztaságát, kompatibilitását stb. A tapadást akadályozó anyagokat el kell távolítani a felületről. Az aljzat felületi egyenetlenségeinek eltűntetését, kiegyenlítést, vagy lejtésképzést a DITRA lemez lefektetése előtt kell elvégezni. Az egyenetlenségek eltűntetését vagy a magasság- vagy lejtéskülönbség kiegyenlítését a DITRA lemez lefektetése előtt kell elvégezni.

 • Beton

Az elkészített beton aljzat hosszabb távon is változtatja a formáját, mivel zsugorodik. A betonnál és a feszített betonnál ezen túlmenően a meghajlás/behajlás miatt feszültségek keletkeznek. A DITRA lemez használatakor a beton és a csempeburkolat között keletkező feszültségeket (padlón és falon) a rendszerlemez felveszi, így a beton járhatóvá válása után a felület azonnal burkolható.

 • Cementesztrichek

A cementesztricheknek az érvényes szakmai szabályok értelmében a csempével való burkolás előtt legalább 28 naposnak kell lenniük és a nedvességtartalmuknak 2 CM % alatt kell lenni. Különösen az úsztatott és fűtő esztrichek hajlamosak akár később is pl. a hőmérsékletváltozás következtében a deformálódásra és a repedésképződésre. A DITRA alkalmazásával a csempék akár a friss cementesztrichre is lerakhatók, mihelyst ennek a felülete járható.
Az esztrich esetleges későbbi repedéseinél és deformálódásainál ezeket az DITRA semlegesíti és nem adja tovább a hidegburkolatnak.

 • Kalciumszulfátos esztrichek

A kalciumszulfátos esztrich (anhidrit esztrich) maradvány nedvességtartalma burkolás előtt a szakma érvényes szabályai szerint csak max. 0,5 CM-% lehet. A DITRA alkalmazásával 2 CM-%-nál kevesebb nedvességtartalomnál már lehetséges a hidegburkolás.
Amennyiben szükséges, úgy az esztrich felülete előkezelhető a szakma szabályai és a gyártó előírásai szerint (pl.: csiszolás, alapozás). A DITRA ragasztásához hasz- nálható hidraulikusan kötő vagy egyéb, arra alkalmas vékonyágyazós ragasztóhabarcs. A DITRA védi az esztrich felső felületét a behatoló nedvesség ellen. A kalciumszulfátos esztrichek érzékenyek a nedvességre, így ezeket az esztricheket védeni kell a további átnedvesedéstől, pl. feldúsuló nedvességterheléstől.

 • Fűtőesztrichek

A DITRA alkalmazható fűtőesztricheken is az előzőekben felsorolt útmutatások szerint (cement vagy kalciumszulfát). A DITRA alkalmazásakor a burkolat már 7 nappal az elkészülte után felfűthető. 25°C-kal kezdve az előremenő hőmérsékletet naponta max. 5°C-kal lehet emelni a max. 40°C-os üzemi hőmérsékletig. A DITRA által kialakított légcsatornák révén a csempeburkolat alatt a hő gyorsan és egyenletesen oszlik el.
Megjegyzés: Padlófűtés esetén felhívjuk a figyelmét a Schlüter-BEKOTEC-THERM rendszerünkre, melyet kerámia-klima padlónak nevezünk. A Schlüter-DITRA alkalmazását javasoljuk vékony, elektromos fűtőlemezekkel készülő padlófűtésekhez is rétegelválasztásként. A Schlüter-DITRA lemezt ilyenkor a fűtőlemez alá és fölé is be lehet építeni. A fűtőlemez alá helyett lemez jobb rétegelválaszt eredményez.
Egy termékverziónk a Schlüter DITRA-HEAT. Ez alkalmas a saját fűtőkábeleinek a rögzítésére. A Schlüter-DITRA-HEAT által tehát vízszigetelő rétegelválasztó lemezt és egyben elektromos padló- és fal-temperáláshoz alkalmas fűtést kapunk. Lásd a 6.4 számú termék-adatlapot.

 • Szárazesztrich

Az esztrich-elemeknek a gyártó előírásai szerinti szakszerű beépítése után a DITRA alkalmazásával bármilyen nagy méretű csempét is lerakhat.

 • Falazott / vegyes alapok

Téglából, mészkőből, cementkötésű kövekből, gázbetonból vagy hasonlókból készült teljes fugás falazatoknál a DITRA burkolási alapként alapvetően alkalmazható. Az egyenetlenségeket előzetesen ki kell egyenlíteni. Különösen felújításoknál, átépítéseknál és hozzáépítéseknél fordul elő, hogy az alapfelületek különféle anyagokból vannak (vegyes falazat), amelyek eltérő deformálódási tulajdonságaik okán a csatlakozó részeknél hajlamosak a repedésképződésre. A DITRA az ebből keletkező feszültségeket és repedéseket nem adja át a burkolatnak.

 • Gipszvakolat / gipsz elemek

A gipszből készült aljzatokat - miután elismert vizsgálati módszerrel megvizsgálva száraznak minősülnek, felületükön adott esetben alapozóval elő kell kezelni. A DITRA ragasztásához használható hidraulikusan kötő vagy egyéb, arra alkalmas vékonyágyazós ragasztóhabarcs.

 • Erkélyek / teraszok

A Schlüter-DITRA rétegelválasztó lemezként semlegesíti azokat a feszültségeket a burkolat és az alap között, amelyek az erkélyek gyakori és erőteljes hőmérsékletváltozásai miatt keletkeznek. Ezen túlmenően a DITRA azoknál a szabadon kinyúló erkélyeknél és a talajra fektetett teraszoknál, amelyek kizárólag gyalogos forgalomnak vannak kitéve, egyedüli szigetelőrétegként is működhet a csempeburkolattal kombinálva (vegye figyelembe a szigetelésre vonatkozó tanácsokat). Az aljzatnak (beton, esztrich) megfelelő lejtéssel kell rendelkeznie.
Amennyiben a régi burkolat teherbírása megfelelő és rendelkezik a megfelelő lejtéssel, úgy felújításnál a meglévő burkolat használható közvetlen aljzatként. Egyebekben a DITRA lerakása előtt a meglazult részeket el kell távolítani és a hiányzó helyeket vagy a hiányzó lejtést arra alkalmas készhabarccsal kell feltölteni/kiegyenlíteni.
Amennyiben a burkolóanyag oldalmérete 30 x 30 cm vagy annál nagyobb, úgy a Schlüter-DITRA-DRAIN beépítését javasoljuk (lásd a 6.2 termék-adatlapot).

 • Tetőteraszok

Lakó-, és más egyéb hasznosított terek, fölötti tetőteraszok esetében először az érvényben lévő előírások szerint a szakma szabályait figyelembe véve, -amely a járható lapostetőkre vonatkozik- kell elkészíteni a tetőterasz rétegrendet és a terméket a szerint beépíteni..
Hőszigetelt lakó- és használt helyiségek esetén, (valamint olyan helységeknél, ahol hőmérséklet-különbség várható a bel- és a kültér között) a szabványnak megfelelő párazárást, hőszigetelést és elődleges épületszerkezeti vízszigetelést is kell alkalmazni. Adott esetben figyelembe kell venni az adott ország saját szabványait és/vagy közlönyeit. Az elsődleges épületszerkezeti vízszigetelés fölé közvetlenűl vízelvezető drént kell elhelyezni (Schlüter-TROBA vagy Schlüter-TROBA-PLUS). Erre kerül az esztrich, mint teherelosztó réteg. Az esztrichre kell leragasztani a DITRA lemezt a burkolat és az aljzat közötti rétegelválasztóként és nedvesség elleni védőrétegként. A Schlüter- DITRA rétegelválasztó lemezként semlegesíti azokat a feszültségeket a burkolat és az aljzat között, amelyek az erkélyeken és teraszokon gyakori és erőteljes hőmérsékletváltozás miatt keletkeznek.
Amennyiben a burkolóanyag oldalmérete 30 x 30 cm vagy annál nagyobb, úgy a Schlüter-DITRA-DRAIN beépítését javasoljuk (lásd a 6.2 termék-adatlapot).

 • Műanyag burkolatok és öntött padlók

A burkolandó felületeknek alapvetően teherbírónak és olyannak kell lenniük, vagy úgy kell őket előkészíteni, hogy a DITRA lemez fátyolszövet tapadóhídja egy arra alkalmas ragasztóval képes legyen azon megtapadni. A ragasztónak az aljzat és a DITRA lemezzel való kompatibilitását előzetesen ellenőrizni szükséges.

 • Faforgácslapok és rétegelt lemezek

Ezek az anyagok nagy mértékben változtatják a formájukat nedvesség hatására (erősen ingadozó páratartalomnál is). Ezért olyan faforgácslapokat és rétegelt lemezeket kell használni, amelyeket nedvességfelvétel ellen impregnáltak. Ezek a lemezek beltérben használhatók a padlón és falon is aljzatként. A lemezek vastagságát úgy kell megválasztani, hogy az alattuk alkalmazott alátámasztó tartószerkezettel együtt megfelelően merev alátámasztást adjanak. A rögzítésüket kis távolságokban történő süllyeszett csavarozással kell biztosítani. Az illesztéseket nútféderes csatlakozással kell biztosítani és össze kell ragasztani. A csatlakozó épületszerkezethez kb. 10 mm széles szegélyfugákat kell hagyni. A Schlüter DITRA semlegesíti a keletkező feszültségeket a burkolat felé és megakadályozza a nedvesség beszivárgását.

 • Hajópadlók

Megfelelő teherbírású, lecsavarozott, nútféderes kötésű hajópadlók alapvetően közvetlenül burkolhatók csempével. A DITRA lemezeknek faburkolatra történő lerakása előtt meg kell győződni a nedvesség-egysúly fennállásáról. Bevált viszont egy plusz réteg ráhelyezése forgácslapból vagy rétegelt lemezből. Az egyenetlen aljzatokat előzetesen megfelelő módszerekkel ki kell egyenlíteni.

 • Öntött aszfalt-esztrichek

A Schlüter-DITRA lehetővé teszi, hogy beltérben kerámiaburkolat fektessen le teherbíró, szabvány szerinti fűtetlen öntött asztfalt- esztrichre. A felszínt homokszórással kell ellátni, vagy olyan viszonyokat kell teremteni, hogy a vékonyágyazós ragasztóhabarcsba a DITRA kellőképpen megtapadjon.


Schlüter®-DITRA

Letöltés


Schlüter®-DITRA

Gyakori kérdések

Fűtő-esztrich

Hogyan járjunk el, ha a padlófűtés esztrich-rétegét fel akarjuk fűteni?

Válasz megjelenítése

A Schlüter®-DITRA valamint Schlüter®-DITRA-DRAIN rétegelválasztó lemez lehetővé teszik, hogy a szőnyeg és a csempeburkolatot is a fel nem fűtött esztrichre rakjuk le. Ezt majd csak a burkolat elkészültét követő hét nap elteltével, a ‏‏‏hőmérsékletet naponta 5°K-kal emelve a fűtjük fel a szükséges fűtési hőmérsékletre.  Az egyébként szükséges felfűtés, és a kapcsolódó területekkel való egyeztetés itt elmaradhat.   A padlófűtésekkel kapcsolatban külön felhívjuk a figyelmet a Schlüter®-BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadlónkra.

Szigetelő szalagok

A Schlüter®-DITRA-öt a nedvességgel nem terhelt területeken is el kell-e látni szigetelő szalagokkal?

Válasz megjelenítése

A nedvességgel nem terhelt területeken erre a lépésre nincsen szükség.  Kivételt képezhet a nedvességre érzékeny természetes kő-burkolatok fektetése a frissen elkészült aljatokra.  Itt használjunk a Schlüter®-DITRA-nél szigetelő szalagokat, hogy megakadályozzuk azt, hogy a nedvesség átüssön a természetes kő-burkolatba.

Tágulási fugák

Az aljzatból adódó tágulási fugákat el lehet-e fedni Schlüter®-DITRA-tel, illetve Schlüter®-DITRA-DRAIN-nel?

Válasz megjelenítése

Nem, az aljzatból adódó tágulási fugaprofilokat mindig tovább kell vinni.

Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image image

= Easycut

= Easyfill

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab