logo

Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF

Alkalmazás és funkció

A Schlüter-BEKOTEC aljzat képző lemez repedésmentes és biztonságosan működő úsztatott esztrich-et, fűtő-esztrichet képez a különböző hidegburkolatokkal, vagy más burkolóanyagokkal kombinálva is.

Ez a rendszer a Schlüter-BEKOTEC-EN polisztirol korongmintás esztrich lemezre épül, amelyet közvetlenül a teherhordó aljzatra, vagy a kereskedelemben kapható hő- és/vagy lépészaj-szigetelő lemezekre fektetnek. A Schlüter-BEKOTEC-EN korongmintás lemez geometriája határozza meg az esztrich minimális rétegvastagságát. A lemez korongjai között 32 mm, míg fölötte csak 8 mm esztrich kerül. A korongminták távolsága úgy került kialakításra, hogy abba a fűtött esztrich készítésekor a 75 mm-es raszterben bepattinthatók legyenek a rendszerhez tartozó 16 mm-es átmérőjű fűtőcsövek.

A padlófűtés jól szabályozható és optimálisan alkalmazható az alacsony előremenő hőmérsékleteknél, mivel csak viszonylag csekély esztrich mennyiséget (8 mm-es takarás esetén mintegy 57 kg/m² ≙ 28,5 l / m²) kell felfűteni, illetve lehűteni.

Az esztrich megkötése alatt keletkező repedések a korongrács szerkezetében elhalnak. A zsugorodás okozta feszültségek így nem hatnak ki az egész felületre. Ezáltal zsugorodás miatt feszültségek nem keletkezhetnek és így az aljzatban a dilatációs fugák kialakításától el lehet tekinteni. A cementes esztrich járhatóvá válása után leragaszthatjuk a Schlüter- DITRA rétegelválasztó lemezt. (Alternatíva: Schlüter-DITRA-DRAIN 4 vagy Schlüter-DITRA-HEAT) (kalciumszulfátos esztrich ≤ 2 CM-%). Erre vékonyágyas ragasztással lehet közvetlenül lerakni a kerámia- vagy természetes kő burkolatot. A hidegburkolatban a dilatációs hézagokat az egyébként is szükséges távolságokban a Schlüter-DILEX profillal lehet kialakítani.

A repedésekre nem érzékeny burkolóanyagokat, mint például a parkettát vagy padlószőnyeget a burkolati anyaghoz igazodó maradvány-nedvességtartalom elérését követően közvetlenül az esztrichre lehet fektetni.


Schlüter®-BEKOTEC

Feldolgozás

 1. A Schlüter-BEKOTEC-EN -et kellően teherbíró és sík alapfelületre fektessük. A nagyobb egyenetlenségeket előzetesen esztrichhel vagy megfelelő kötőanyagú töltőanyaggal kell kiegyenlíteni. A zajés / vagy hőszigeteléssel kapcsolatos követelmények figyelembe vételével szükség szerint pluszban megfelelő szigetelést kell a felületen alkalmazni. Amennyiben a teherhordó aljzatban kábelek és csövek is futnak, úgy az előírás szerint a DIN 18560 2. része szerinti lépészaj-szigetelést is a kiegyenlítő réteg fölé, teljes felületen megszakítás nélkül kell elhelyezni. Amennyiben a beépítési magasság CP3 (≤ 3 mm) nem teszi lehetővé polisztirolból vagy ásványgyapotból készült lépészajszigetelés beépítését, úgy a csupán 5 mm vastagságú Schlüter-BEKOTEC-BTS- sel jelentős lépészaj-javulás érhető el.
   
 2. A burkolat szegélyeit a felmenő falaknál vagy beépített elemeknél 8 mm vastag Schlüter-BEKOTEC-BRS 810 -es szegélycsíkkal kell lezárni. A szegélycsík BRSK 810-es változatának felülete pedig öntapadós a könnyebb rögzíthetőség érdekében. Folyékony esztrich alkalmazása esetén a Schlüter-BEKOTEC-BRS 808KF szegélyszalagot ragasztólábbal kell lerakni. A hátoldalra kasírozott ragasztócsíkkal a szégélyszalagot a falhoz erősítik. Azzal, hogy az esztrich korongmintás lemezt az öntapadó habosított lábazatra helyezik, megakadályozzák, hogy az esztrich a lemez mögé folyjon.
   
 3. A Schlüter-BEKOTEC-EN korongmintás lemezt a széleken pontosan méretre kell szabni. A Schlüter-BEKOTEC-ENR 1520P speciális szegélylemez (lásd 4. oldal) a vágott szélek egyszerű és anyagtakarékos kialakítását teszi lehetővé. A BEKOTEC-lemezek egymás közötti csatlakoztatására lépcsős horony és csapok szolgálnak.
   
 4. Padlófűtés készítéséhez a ferdefalú korongok közé bepattinthatók a kereskedelmi forgalomban kapható 16 mm közötti fűtőcsövek. A csőtávolságot az igényelt fűtésteljesítmény alapján kell megválasztani.
   
 5. Az esztrich elkészítése során a CT-C25-F4, max. F5 esztrich minőségi osztályba tartozó friss cementes esztrich, vagy CA-C25-F4, max. F5 kalciumszulfátos esztrich kerül felhordásra a korongmintás lemezre, amelynek a minimális rátakarása 8 mm legyen. A magasság kiegyenlítésére az esztrich parciális rétegvastagsága maximum 25 mm-re megnövelhető. Arra alkalmas, megfelelő specifikációjú CAF/CTF folyékony esztrichek szintén felhasználhatók. Ennek során figyelembe kell venni az erre a felhasználásra engedélyezett rendszereket. Útmutatás: Az eltérő esztrichtulajdonságokat a konkrét objektumra vonatkoztatva előzetesen egyeztetni kell az Alkalmazástechnikai Értékesítési részlegünkkel. Amennyiben két helyiség között el akarjuk kerülni a hanghidak kialakulását, akkor az esztrichet ott Schlüter®-DILEX-DFP tágulási fugaprofillal el kell választani.
   
 6. Közvetlenül a kezdeti szilárdság elérését követően, ami már lehetővé teszi, hogy rálépjünk az esztrichre, felragasztható a Schlüter-DITRA feszültségmentesítő lemez (Alternatíva: Schlüter-DITRA-DRAIN 4 vagy Schlüter-DITRA-HEAT) a 6.1 számú termékadatlapon szereplő feldolgozási ajánlások figyelembe vételével. (Alternatíva: 6.2. vagy 6.4. termék-adatlap). A kalcium-szulfátos esztrichek azonnal leragaszthatók a rétegelválasztó lemezzel, mihelyt a maradvány nedvesség mértéke ≤ 2 CM-%.
   
 7. A rétegelválasztó lemez felső oldalára ezek után közvetlenül vékonyágyas eljárással felkerülhet a csempe-, vagy a természetes kőburkolat. A burkolatot a rétegelválasztó lemez felett a dilatációs fugákkal mezőkre kell osztani az érvényes szabályoknak megfelelően. Dilatációs fugák készítésére a Schlüter-DILEX-BWB, -BWS, vagy –KS, illetve AKWS dilatációs fugaprofilokat használjunk (lásd a termékinformáció 4.6 - 4,8 és 4.18 fejezeteit).
   
 8. Használjunk Schlüter-DILEX-EK illetve RF (lásd az 1.14. számú termékinformációt) sarok-dilatációs profilt. A Schlüter- BEKOTEC-BRS szegélycsík túlnyúló részét előzetesen le kell vágni.
   
 9. Schlüter-BEKOTEC-THERM kerámiaklímapadló padlófűtésként történő alkalmazásakor a kész burkolati konstrukciót már hét nap elteltével fellehet fűteni. 25 fokos hőmérsékletről kezdve az előremenő hőmérséklet naponta legfeljebb 5 fokkal emelhető a kívánt hőmérsékletre.
   
 10. Azok a burkolóanyagok, amelyeket nem veszélyeztet a berepedezés, (például parketta, vagy szintetikus burkolatok) rétegelválasztó lemez nélkül közvetlenül a BEKOTEC esztrichre kerülnek. Ennek során az esztrich magasságát a mindenkori anyagvastagsághoz kell illeszteni. A mindenkori érvényes feldolgozási irányelveknek megfelelően a megválasztott burkolóanyagra megengedett maradvány-nedvességet az esztrichnél be kell tartani.

  Figyelem: A mindenkor érvényes beépítési irányelveken túl tekintetbe kell venni a kiválasztott burkolóanyagra vonatkozóan az esztrich megengedett maradvány-nedveség tartalmát. Nem kerámiából készült burkolatok alkalmazásakor a részletes beépítési tanácsokat a Schlüter-BEKOTEC-THERM műszaki kézikönyvében talál, amit az Alkalmazástechnikai Értékesítés részlegünktől tud beszerezni.

Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF

Anyag/ Műszaki adatok

Anyag

A Schlüter-BEKOTEC-EN 2520P EPS 033-as DEO (PS30-as) polisztirolból készül, és különösen alkalmas a CT-C25-F4 (ZE 20) szilárdsági kategóriába tartozó konvencionálisan bedolgozott cementes esztrichekhez (ZE 20-as), vagy a CA-C25-F4 (AE 20) kálcium-szulfátos esztrichhez. A Schlüter-BEKOTEC-EN 1520PF EPS 033 DEO (PS 25-ös) polisztirolból készül, és Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF Rétegrend kialakítások Nem deformálódó vékonyrétegrendű aljzat és fűtőaljzat 9.1 Termék adatlap a felülete fóliával kasírozott. Különösen folyékony esztrichekhez alkalmas.


Műszaki adatok

 1. Korongok: 65 mm átmérő, a fűtőcsövek legkisebb távolsági rasztere: 75 mm A rendszerhez tartozó fűtőcsövek: ø 16 mm A korongok körben lefelé ferde falúak, így a fűtőcsöveket rögzítő kapocs nélkül képesek megtartani. A 16 mm átmérőjű fűtőcsövek jól fektethetők a BEKOTEC-korongmintás lemezbe.
 2. Toldások: A korongos lemezeket egy falc segítségével külön csapok segítségével kapcsoljuk egymáshoz. A BEKOTEC korongos lemezek a hosszanti oldalon akkor is használhatók, ha a fejrész rövid. Ezáltal a lemeznél a vágási veszteség minimálisra szorítható.
 3. Lemeznagyság (hasznos méretek): 75,5 x 106 cm = 0,80 m². Lapok magassága: 44 mm
 4. Csomagolás: 20 darab / csomag = 16 m². A csomag mérete kb. 120 x 80 x 60 cm. A csomag sarkait kartonpapír élerősítés védi.

Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF

Útmutató

A Schlüter-BEKOTEC-EN, -ENR, -BRS és -BTS nem korhadhatnak el és nem igényelnek különösebb ápolást vagy karbantartást. Az esztrichbe való beépítés előtt és közben a polisztirol korongmintás lemezt megfelelő módon védeni kell a mechanikai sérülésektől, pl. járópallók lefektetésével.


Schlüter®-BEKOTEC

Termékek


Schlüter®-BEKOTEC-EN/P

A Schlüter®-BEKOTEC-EN/P polisztirolból készül (EPS 033 DEO), fehér színű, fóliabevonat nélküli és a hagyományos cementes esztrich-hez használatos.

Schlüter®-BEKOTEC-EN/P

Figyelem:
EN/P = Esztrich-hez készült lemez fóliázás nélkül, pl. hagyományos cementes esztrich-hez.
1 db (0,8 m²) = a legkisebb szállítható mennyiség


Schlüter®-BEKOTEC-EN/PF

A Schlüter®-BEKOTEC-EN/PF polisztirolból készül (EPS 033 DEO) fólia-bevonattal (narancsszínű), így különösen alkalmas folyékony esztrichhez (pl. kálciumszulfátos esztrichhez).

Schlüter®-BEKOTEC-EN/PF

Figyelem:
EN/PF = esztriches lemez fólia-bevonattal folyékony „z” esztrichhez. pl. kálciumszulfátos esztrichhez.
1 db (0,8 m²) = a legkisebb szállítható mennyiség


Schlüter®-BEKOTEC-ENR

A Schlüter®-BEKOTEC-ENR egy polisztirolból készült szegélylemez (EPS 040 DEO) a Schlüter®-BEKOTEC-EN/P és -EN/PF korongmintás lemez optimális beszabásához, a maradék felületekbe való beillesztésre, vagy a falak és függőleges építőelemek előtti kis felületekhez.

Schlüter®-BEKOTEC-ENR


Schlüter®-BEKOTEC-BTS

Schlüter®-BEKOTEC-BTS 5 mm vastag lépészaj-szigetelés zárt cellás polietilén-habból a Schlüter®-BEKOTEC-EN/ P és -EN/PF esztriches korongmintás lemez alá való fektetéshez. A Schlüter®-BEKOTEC-BTS alkalmazása révén a lépészaj-szigetelés sokat javulhat. Akkor szokták használni, ha a szükséges beépítési magasság nincs meg egy megfelelő polisztirol- vagy kőzetgyapotból készült szigetelés alkalmazásához. A közlekedés okozta teljes terhelés 2 kN/m²-re kell korlátozni.

Schlüter®-BEKOTEC-BTS

Figyelem:
1 tekercs (50 m²) = szállítási egység


Schlüter®-BEKOTEC-BRS

A Schlüter®-BEKOTEC-BRS egy zártcellás polietilénhabból készült szegőszalag integrált fólialábbal. A szegőszalagot a függőleges falakhoz, vagy az építmény fix elemeihez beszabjuk, és a fólialábat a Schlüter®-BEKOTEC-lap vagy a polietilén fólia alá fektetjük; jól alkalmazható pl. hagyományos cementes esztrichnél. A Schlüter®-BEKOTEC-BRS szegőszalag emellett a falhoz való rögzítés megkönnyítésére ragasztószalaggal is el van látva.

Schlüter®-BEKOTEC-BRS

Figyelem:
1 tekercs (50 m) = szállítási egység


Schlüter®-BEKOTEC-BRS

Szegélycsík hagyományos esztrich-hez

Schlüter®-BEKOTEC-BRS

Megjegyzés: alkalmazható a Schlüter®- BEKOTEC-EN/P -hez.

Szegélycsík hagyományos esztrich-hez

Schlüter-BEKOTEC-BRSK

Megjegyzés: alkalmazható a Schlüter®- BEKOTEC-EN/P -hez.

Schlüter®-BEKOTEC-BRS/KF

A Schlüter®-BEKOTEC-BRS/KF egy zártcellás polietilénhabból készült szegőszalag ragasztós lábbal, a hátoldalán ragasztószalaggal a falhoz való rögzítéshez. Ha a Schlüter®-BEKOTEC korongmintás lemezt a szalag ragasztós lábához illesztjük, olyan kapcsolódás jön létre, ami megakadályozza a folyékony esztrich aláfolyását.

Schlüter®-BEKOTEC-BRS/KF

Figyelem:
1 tekercs (25 m) = szállítási egység


Schlüter®-BEKOTEC-BRS/KSF

A Schlüter®-BEKOTEC-BRS/KSF egy zártcellás polietilénhabból készült szegőszalag, ragasztós támasztólábbal, melynek az alsó és felső részén ragasztószalag van a rögzítéshez. Az alapfelületre való ráragasztás és a támasztóláb előfeszítése révén a szegőszalag a falhoz simul. Ha a Schlüter®-BEKOTEC korongmintás lemezt a PE csík ragasztós lábához illesztjük, olyan kapcsolódás jön létre, ami megakadályozza a folyékony esztrich aláfolyását.

Schlüter®-BEKOTEC-BRS/KSF

Figyelem:
1 tekercs (25 m) = szállítási egység Az EN 23 F és EN 18 FTS esztriches korongmintás lemezhez BRS 808 KSF szegélycsíkot használjunk.


Schlüter-BEKOTEC-BRS/KSF

Figyelem:
1 tekercs (25 m) = szállítási egység Az EN 12 FK esztriches korongmintás lemezhez BRS 505 KSF szegélycsíkot használjunk.


Schlüter®-DILEX-DFP

A Schlüter®-DILEX-DFP az ajtó területe vagy az esztrichfelület megosztására szolgáló tágulási fugaprofil.

Schlüter®-DILEX-DFP


Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF

A rendszer kiegészítő elemei

Szavatosság:
A beépítési előírások figyelembevételénél és a burkolat rendeltetésszerű használata esetén a Schlüter®-Systems ötéves szavatosságot kínál a burkolatszerkezet használatra való alkalmasságára és károsodásmentességére.

Repedésmentes burkolat:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszer úgy került kialakításra, hogy az esztrich kényszerfeszültségei leépülnek a korongmintás lemezek raszterének hálózatosan futó mikrorepedéseiben. Szerkezeti vasalat beépítése nem szükséges.

Nem-deformálódó szerkezet:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszer szerint elkészített burkolatszerkezetek használati állapotban mentesek a saját feszültségektől, így gyakorlatilag kizárt a deformálódások keletkezése. Ez különösen érvényes a hőmérsékletváltozásoknak kitett igénybevételnél, mint pl. a fűtött esztrichek- nél.

Fugamentes esztrich:
Az esztrichben el lehet tekinteni a dilatációs fugák kialakításától, mivel a Schlüter®-BEKOTEC az esztichben fellépő feszültségeket a teljes felületen eloszlatja.

Dilatációs fugák a csempe vagy más lapburkolat burkolatkiosztásának megfelelően:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszernél a dilatációs hézagokat a csempe- vagy padlólap lerakása során a burkolat kiválasztott fugaraszteréhez lehet igazítani, mivel nem kell a felső burkolatnál átvenni az esztrich tágulási fugáit. Lényegét tekintve csupán a burkolatmezők méretezésének általános szabályait kell betartani.

Rövid kivitelezési idő:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszerben a dilatációs fugák létrehozása a csempe-, vagy más lapburkolat készítése során a burkolatkiosztáshoz igazítható, mivel az esztrich elválasztó fugáit nem kell a felületre kivezetni. Csupán a burkolatmezők méretezésének általános szabályait kell betartani.

Csekély szerkezetvastagság:
A Schlüter®-BEKOTEC rendszerekkel a DIN 18 560-2 szerint készített fűtőeszrichekhez képest akár 37 mm vastagságot is megspórolhatunk.

Alacsony anyagigény:
8 mm esztrich-rátakarás esetén csak mintegy 57 kg/m2 ≙ 28,5 l /m2 esztrich szükséges. Ez olyan előny, ami a statikai számításokban is megmutatkozik.

Gyorsan reagáló padlófűtés:
Gyorsan reagáló padlófűtés: A Schlüter®-BEKOTEC rendszerrel készített padlófűtéses burkolatszerkezet gyorsabban reagál a hőmér séklet változásokra, mint a hagyományos fűtött esztrichek, mivel jelentősen kevesebb tömeget kell felfűteni, ill. lehűteni. Így a padlófűtés-rendszer az energiatakarékos alacsony hőmér séklet tarto mányban üzemelte thető.


Schlüter®-BEKOTEC

Videók

Itt található az összes video a termékekről.


Schlüter®-BEKOTEC-THERM: Padlófűtés lefektetése
Rekord: 240 m2 padlófűtés lerakása 3,5 nap alatt!Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF

A rendszer kiegészítő elemei

Szegélylemez

A Schlüter-BEKOTEC-ENR 1520P szegélylemez a szűk helyeken és szélkialakításnál használatos a méretre vágás leegyszerűsítése és a vágási veszteség csökknetése érdekében. Anyaga EPS 040 DEO, a csatlakozást lépcsős horony és csapok biztosítják. A lemezek hosszában és keresztben is lefektethetők.

Csomagolási egység: 20 darab / csomag.
Méret: 30,5 x 45,5 cm.
Vastagság: 20 mm

Szegélyszalag hagyományos esztrichhez

A Schlüter-BEKOTEC-BRS 810 zártcellás polietilénhabból készült szegélyszalag integrált fólialábbal. A szegélycsíkot a függőleges falakhoz, vagy az építmény fix elemeihez beszabjuk és a fóliaszoknyát a Schlüter-BEKOTEC-lemez alá, az alsó réteg és a korongos lemez közé fektetjük (illetve a legfelső szigetelő rétegre).

Tekercshossz: 50 m, magasság: 10 cm, vastagság: 8 mm

Schlüter-BEKOTEC-BRSK 810 a fenti szegélyszalaggal azonos, de a hátoldalán található egy ragasztószalag a falra történő rögzítéshez.

Tekercshossz: 50 m, magasság: 10 cm, vastagság: 8 mm

Szegélycsík folyékony esztrichhez

A Schlüter-BEKOTEC-BRS 808KF PE-habból készült ragasztólábbal ellátott szegélyszalag, melynek a hátoldalán ragasztócsík szolgálja a falhoz történő erősítést. A BEKOTECkorongmintás lemeznek a PE-ragasztólábra való ráfektetésével olyan csatlakozás jön létre, amely megakadályozza azt, hogy a munka során a folyékony esztrich a lemez alá folyjon.

Tekercshossz: 25 m, magasság: 8 cm, vastagság: 8 mm

A Schlüter-BEKOTEC-BRS 808KSF egy zárt cellás PE-habból készült ragasztólábbal ellátott szegélyszalag, melynek az alsó és felső szélén egy-egy ragasztócsík szolgálja a rögzítést. Az aljzatra való ráragasztás és a ragasztóláb előfeszítése révén a szegélyszalag a falhoz simul. A BEKOTEC korongmintás lemeznek a PE-ragasztólábra való ráfektetésével olyan csatlakozás jön létre, a lemezt az aljzathoz rögzíti és megakadályozza azt, hogy a munka során a folyékony esztrich a lemez alá folyjon.

Tekercsméret: 25 m, magasság: 8 cm, vastagság: 8 mm

Lépészaj-szigetelés

A Schlüter-BEKOTEC-BTS zártcellás polietilénhabból készült 5 mm vastag lépészajszigetelés, melyet a Schlüter-BEKOTEC-EN alá fektetnek. A Schlüter-BEKOTEC-BTS alkalmazásával jelentős lépészajcsökkenés érhető el. Akkor alkalmazható, ha a beépíthető magasság nem teszi lehetővé elegendő vastagságú polisztirolból vagy ásványgyapotból készült lépészajszigetelés beépítését.

Tekercshossz: 50 m, szélesség: 1,0 m, vastagság: 5 mm

Tágulási fugaprofil

A Schlüter-DILEX-DFP az ajtók közelében a hanghidak létrejöttének megakadályozására beépített tágulási fugaprofil. A mindkét oldali bevonat és az öntapadó ragasztócsík lehetővé teszi a sík felületű fektetést.

Hossz: 1,00 m, magasság: 60 / 80 / 100 mm, vastagság: 10 mm
Hossz: 2,50 m, magasság: 100 mm, vastagság: 10 mm


Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF

Letöltés


Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image image

= Easycut

= Easyfill

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab  


image
Schlüter®-BEKOTEC-THERM
A Schlüter-Systems kerámia-klímapadlója. Egyszerűen érezze jól magát!