logo

Schlüter®-DITRA 25

Alkalmazás és funkció

A Schlüter-DITRA 25 ferde falú, négyzet alakú, fecskefarok formájú mélyedésekkel ellátott, tapadóhídként teherelosztó fátyolszövettel kasírozott polietilén lemez.

A Schlüter-DITRA 25 burkolólapokhoz történő használata esetén szigetelésként, a hátoldali nedvesség páranyomását kiegyenlítő rétegként és problematikus aljzatoknál elválasztó rétegként működik.

Az alapfelületnek egyenletesen síknak és teherbírónak kell lennie. A Schlüter-DITRA 25 leragasztásához az aljzathoz igazodó vékonyágyas ragasztót (3 x 3 mm vagy 4 x 4 mm ajánlott) kell fogas glettvassal felvinni. Ebbe kell a hátoldali fátyolréteggel ellátott Schlüter-DITRA 25-t teljes felületén beleragasztani. Ennek során a fátyol mechanikusan megkapaszkodik a ragasztóban. Az eljárás során figyelembe kell venni a ragasztási időt.

A burkolólapot az érvényes előírásnak megfelelően, szakszerűen, vékonyágyazó ragasztással kell közvetlenül a Schlüter-DITRA 25-ra lerakni. Ennek során a vékonyágyazó ragasztó berögzül a Schlüter- DITRA 25 lemez négyzetalakú, ferde falú mélyedéseiben.

A funkciók összefoglalása:

a) Feszültségmentesítés -rétegválasztás
A Schlüter-DITRA 25 elválasztja a burkolatot az aljzattól, és ezzel semlegesíti az aljzat és a burkolólap között az eltérő alakváltások miatt fellépő feszültséget. Áthidalja az aljzatban a feszültség miatt kialakult repedéseket, így ezek nem terjednek át a burkolólapra.

b) Vízszigetelés
A Schlüter-DITRA 25 vízszigetelő, viszonylag magas páranyomás álló erős polietilén lemez. A Schlüter-DITRA 25 lemez szakszerű beépítésével az illesztéseknél és a beépített elemek csatlakozásainál tanúsítvánnyal rendelkező többrétegű szigetelés alakítható ki a csempeburkolattal.

A Schlüter-DITRA 25 a Németországban érvényben lévő 18531-5*, valamint 18534 számú szigetelési szabványoknak megfelelően alkalmazható.

Vízterhelési osztályok: W0-I-től W3-I-ig A Schlüter-DITRA 25 ezen felül rendelkezik az Általános Építésfelügyeleti Vizsgálati Bizonyítvánnyal (abP).Nedvesség-igénybevételi osztályok a ZDB szerint: 0-tól B0-ig, valamint A és C. Az olyan területekhez, amelyeknél elvárás, hogy CE-konform módon vagy az építés- felügyeleti vizsgabizonyítványnak (abP) megfelelően dolgozzanak, csak a rendszerben bevizsgált vékonyágyas habarcsot alkalmazzunk. A vékonyágyas habarcsokról és a megfelelő vizsgabizonyítványokról az ennek az adatlapnak az alján megadott címen érdeklődhet.

A Schlüter-DITRA 25 ezáltal óvja az alsó hordszerkezetet a behatoló nedvesség, valamint az agresszív anyagok okozta károsodástól.

c) Páranyomás kiegyenlítése
A Schlüter-DITRA 25 a bordák alján nyitva maradó légcsatornák által lehetővé teszi a páranyomás kiegyenlítését visszamaradó nedvesség esetén is.

d) Terheléseloszlás (Terhelés - elvezetés)
A Schlüter-DITRA 25-tel a padlón lerakott csempe mérete legalább 5 x 5 cm és a vastagsága legalább 5,5 mm legyen. A Schlüter-DITRA 25 a ragasztóval feltöltött négyzet alakú mélyedések alján keresztül közvetlenül az aljzatra vezeti le a közlekedés által a burkolatra nehezedő terhelést. Ezáltal a Schlüter-DITRA 25-ra fektetett csempeburkolatok nagy teherbírásúak. Nagy forgalmi terhelés esetén (például vállalkozási területeken), valamint várhatóan nagy pontszerű terhelés esetén (például hangverseny-zongora, villástargonca, polcrendszerek) a járólapokat a mindenkori alkalmazásnak megfelelő vastagságban és teherbírással kell megválasztani. A Németországban érvényes „Nagy mechanikai terhelést elviselő kerámia padlóburkolatok“ című ZDB-útmutatót és a burkolólap terhelhetőségét figyelembe kell venni.

A nagy terhelésnek kitett területeken a burkolólapokat teljes felületükön be kell ágyazni. Figyelembe kell venni, hogy a Schlüter-DITRA 25 érintkező felülete az összfelület kb. 50 %-t teszi ki. Magas pontszerű terhelés esetén a nyomásellenállás megfelelő mértékben csökkenhet. Kerámiapadló esetén kerülni kell a kemény tárgyak okozta ütést.

e) Tapadás
A Schlüter-DITRA 25 fátyolszövetének az aljzatra felhordott vékonyágyas habarcsba való beágyazódása révén, illetve a vékonyágyas habarcsnak a ferdefalú mélyedésekbe való mechanikus belekapaszkodása révén jó tapadást létesít az aljzathoz. A Schlüter-DITRA 25 így falon és padlón is alkalmazható. Falburkolat esetében kiegészítésképpen tárcsás dűbel használandó.


Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
Fax: + 36 1 412 0190
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

image
Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?

Fontos kiegészítő információkat

a termékeinkkel és termékverziókkal kapcsolatban itt találhatnak:

"Termékek" jelmagyarázat

A táblázatok egységes és áttekinthető kivitele érdekében a következő jelzéseket és rövidítéseket alkalmazzuk:

image image

= új termékek

= 1ves stancolás lásd a 125. oldalt    

 

Méretek:
H = magasság
L = hossz
B = szélesség


A csomagolások megjelölése:
PL = Raklap (pal.)
KV = Doboz
BV = Köteg (köt) (Amennyiben nincs másként kifejezetten feltüntetve, az összes profil tízesével kötegelve van csomagolva.)
P = Csomag (csom)
R = Tekercs (tek)
db. = Darab