logo

Csempeburkolatos ipari padlók Schlüter®-DITRA alkalmazásával

Az alkonstrukcióban elhelyezett, sokféle jó tulajdonsággal rendelkező anyag mindezt lehetővé teszi.

A villás targoncák, amelyek tonnás súlyú raklapokat visznek, végigmennek a csarnokon, ami a mennyezetig be van polcozva méteres polcokkal és a gyártócsarnokokban egymás mellett állnak a stancolást, hengerlést, vagy sajtolást végző gépek, hosszú sorban egymás mellett. A nehéz terheket egyvalami viseli: a padló. Ahhoz, hogy itt károsodás ne keletkezzen - és esetleg még a teljes infrastruktúra is veszélybe kerüljön, az ipari padlóknál speciális követelményeknek kell megfelelni. Az elhasználódással szembeni ellenállóképesség, a jó teher-továbbítás az alapfelület felé, továbbá az olajokkal, savakkal és lúgokkal szembeni ellenállóképesség itt magas prioritásokkal rendelkezik.

A  finomkerámia burkolatok minden tekintetben kiváló értékeket mutatnak és emellett lehetővé teszik a padló egyéni kialakítását is. Ezzel együtt az ipari célokra, vagy raktárházként használt épületeknél gyakran visszariadnak tőle, mert a szilárdságát nem tekintik megfelelőnek.

Ez is egy tévhit, hiszen a kopószilárdság, az olajokkal, savakkal, vagy lúgokkal szembeni ellenállóképesség tekintetében, de lépésbiztosságban is a kerámia felületek kiváló értékekkel rendelkeznek, amelyek megfelelnek az ipar igényeinek. Amennyiben az anyag megválasztása során a legalább 15 mm vastag finomkerámia vagy klinker mellett döntenek, a beruházó magas minőségű padlóburkolatot kap a pénzéért, ami széleskörű kialakítási lehetőségeket is kínál.

Fontos, hogy a magas minőségű kerámiapadlót óvjuk a deformálódástól, amit a hőmérséklet-változások okozta tágulási és összehúzódási folyamatok okozhatnak, hogy a felület tartósan  károsodásmentes maradjon. 

Ebben biztos segítséget nyújt a burkolható rétegelválasztó lemez, a Schlüter®-DITRA: A tartószerkezet és a kerámia burkolat között elhelyezve semlegesíti az anyagtulajdonságokól adódó  tágulási különbségeket a két konstrukciós réteg között. A polietilén lemez ennek érdekében az egyik oldalán fátyolszövettel van bevonva, amit teljes felületén belenyomunk a felületre felhordott vékonyágyas habarcsba.

A DITRA felső oldala mindemellett négyszög alakú, fecskefarok mintára kialakított ferde struktúrával rendelkezik, amelyen keresztül a fátyol és a szőnyeg között azonnal egy közlekedőedényként működő légcsatorna jön létre. Míg a lemezre felhordott csemperagasztó habarcs összeköttetést teremt a ferde felületekkel, a légcsatornák mozgások esetén célirányosan kialakított deformálódás-kiegyenlítő zónaként működnek. A feszültségeket, amelyek a többrétegű burkolatoknál a lepattogzást, a repedezéseket s a felválást eredményezik, ilyen módon ki lehet egyenlíteni.

A Schlüter®-DITRA azonban nemcsak az egyes padlórétegeket választja el egymástól, hanem további funkciókat is betölt. Így a rétegelválasztó lemez a légcsatornáin keresztül lehetővé teszi a maradék nedvességnek a burkolt felületből való eltávozását is. Ezzel a  kivitelezési idő lényegesen lerövidíthető, mivel a lemez már elhelyezhető a felületen, mihelyt elkészült az esztrich-réteg és járhatóvá válik - ami általában 48 óra elteltével megtörténik - és ezáltal sokkal korábban, mint ahogy elérhető lenne a megkövetelt kb. 2 % maradék nedvességszint. Közvetlenül a DITRA-lemez lefektetése után már kezdődhet is a csempeburkolás.  
Azzal együtt, hogy a lemez három dimenzionális kialakítású, ez a terhek továbbítását nem gátolja, mivel a habarccsal megtelő négyzetek a felmerülő terheléseket közvetlenül továbbadják a teherhordó felületnek. Tekintettel arra, hogy a DITRA magas minőségű polietilénből készül, emellett még szigetelő tulajdonsággal is rendelkezik, így az alapfelületet védi is a behatoló nedvességtől.

Amennyiben a csempeburkolatot ezen felül még vibrációs (vibrokerámia) eljárással fektetik, a padló terhelhetősége még tovább fokozódik, mivel optimális tapadású, nagy tömörségű, zárványmentes réteg alakul ki. Az ilyen módon lecsempézett padlónak emellett van egy olyan előnye is, hogy kevesebb dilatációs fugát kell betervezni, és az alapfelületben emiatt kevesebb zavaró tényező van.

A Schlüter®-DITRA rétegelválasztó lemez a nagy terhelésnek kitett burkolatot óvja az alapfelület mozgásai miatt létrejövő  károsodástól és védi az alapfelületet a behatoló nedvességtől. Emellett a kivitelezési idő jelentősen lecsökkenthető és az igénybevétel hamarabb megkezdődhet, ami pénzügyileg is kifizetődő a beruházó számára. Összességében a DITRA-lemez az ipari padlóknál egyszerre több tekintetben is kínál előnyöket.

Schlüter®-DITRA

Schlüter®-DITRA

A Schlüter®-DITRA egy négyzet alakú mélyedésekkel rendelkező, közvetlenül burkolható polipropilén háló, melynek hátoldala rögzítő fátyollal van kasírozva. Elválasztó rétegként, többrétegű vízszigetelés részeként mint vízszigetelő, páranyomás kiegyenlítőként, repedés-áthidalóként egyaránt univerzális alapul szolgál a burkolólapokhoz, kültérre és beltérre.
tovább

Az ön kapcsolattartója a <br>Schlüter-Systems-nél:

Schlüter-Systems KG
magyarországi képviselet
Pagony u. 7/A
1124 Budapest
Telephone: + 36 1 412 0189
E-mail: nagham_fadil@schlueter.de

 

Magyarországi képviselőnk

Kranabeth Gábor

Mobil: +36 30 456 1753

gabor_kranabeth@schlueter.de

image
Írjanak nekünk!

Van kérdésük vagy ötletük?